Faktaboks

Kommune
Holbæk Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
30249
Sted- og lokalitetsnummer
030705-8
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Jordfæstegrav, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Fælleskort for 3024-8,9 Tingl.: 26/3 1932 Gdr. Laurits Madsen og hustru, Kragebæk- gaard. Diplom Hestehøj, 4,5 x 29 m. Sydsiden uregelmæssig afgravet. Foden opskåret mod N. og NØ.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn stor Høi, hvis sydl. Side er bortgraven, her fandtes en Stendynge og deri et Bronzesværd. 90' i Diameter V.- Ø., 11 1/3' høi. Bevoksning: 1983: Løvkrat
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Hestehøj", 4 1/2 x 29 m., Sydsiden uregelmæssigt afgravet, Foden opskåret mod N. og NØ.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHestehøj. Højen måler ca 4,5x29x21 (i Ø-V'lig retning). Sydsiden afskåret tidligere og har nu en tilgroet stejl brink. Der er enkelte ældre dyregange, og højen er meget uregelmæssig, dog hindrer vildrosebuskads nærmere iagttagelser. Der ligger en større gødningsbunke lige N og S for højen og mod S er der lagt enkelte cementsten ned i nogle traktorspor? ca 4 m fra højfod. Ejer sagde, det var for at få jævnet og siden få det til at gro omkring højen. Han lovede at lade være med at lægge flere byggematerialer og være forsigtig, når gødningen skulle fjernes her i vinter. Den ligger ud til markvej, ca 250 m til offentlig vej, ret højt på bakkehæld ud til Lammefjord. Der ligger antagelig en overpløjet høj i havens NV-hjørne til stuehus. . ** Seværdighedsforklaring ** Større høj, ved ådal ud til Lammefjord. Bevoksning: 1983: Løvkrat
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links