gammel flagstangsfundament
.
anlægget set fra nord
.
trappe til lystanlæg, set fra øst
.

Faktaboks

Kommune
Slagelse Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
382215
Sted- og lokalitetsnummer
040418-21
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Lystanlæg, Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj. Ca 2 x 18 m. Delvis omdannet til lystanlæg.

Undersøgelseshistorie

1884
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI Haven Hindhøj, nu omdannet til Lystanlæg.
1896
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid[Samme berejsertekst].
1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, helt omdannet til Lystanlæg i Have.
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorC-høj i have. Højen måler ca. 2 x 18 x 18 m og er svær at beskrive p.g.a. beplantning. Fra Ø fører 1 bred stensat trappe op til 1 stengærdet terresse/grotte, beplantet med stedsegrønne buske, mindre træer og andre haveplanter. Den er planeret til en rundoval højning med stensætning, retning NV-SØ. Muligvis har det oprindelig været en langdysse ?? Den ligger i kanten af haven, der er meget velholdt. Der var ingen hjemme på gården.
1986
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningHøj, ca. 2 x 18 m. Delvist omdannet til lystanlæg. I have.
1986
Tinglysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1986
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links