Fortidsminde set fra øst
.
Fortidsminde set fra vest
.
Fortidsminde set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Svendborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
40187
Sted- og lokalitetsnummer
090510-6
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Begravelse, uspec undergruppe, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Lang, lav uregelmæssig høj i retning Ø-V; ca. 13 m lang, bredden mod Ø ca. 7 m. Langs S-siden ses mindst 6 sten af hvilke 3 østligst og 3 vestligst. Mod N 4 store sten på ræk- ke samt 2 andre store sten. Spredt på højen ses sten. I en rodvælter mod Ø ses en mængde håndsten. Bevokset med bøg, i bøgeskov. NMI: ........høj i retning Ø(til N) - V(til S); ca. 13 m ....... Trods at det er en ruin fredningsværdig på sin plads.

Undersøgelseshistorie

1918
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1918
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorLangagtig orienteret Ø-V, beliggende i bøgeskov helt op til nedlagt, nu granbeplantet banelinie. Stærkt forgravet, i sydlige langside 2 nedgravninger med opkastede volde omkring den ene og flere store sten synlige. I N ses 4-5 store, jordfaste sten, formentlig randsten, samt flere andre sten. Ikke muligt at se nogen rest af kammer i de nu synlige sten. I V-enden ud mod banelegemet ligger 3 store sten, heraf de 2 tilsyneladende hele og intakte - vistnok væltede randsten. Graner på banelinie plantet for tæt på højen. Mål: 1x22x13,5 m. Bevoksning: 1983: Løvtræer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links