Højen set fra nordøst
.
Højen set fra nordøst
.

Faktaboks

Kommune
Aabenraa Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
41097
Sted- og lokalitetsnummer
220103-7
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.); Dysse, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 0,70 x 6 m. På højningens midte 2 større og 2 mindre sten af ødelagt stenkammer. Bevokset med graner i tæt plantage.

Undersøgelseshistorie

1928
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1928
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid8 m VsV for 7: Lille Runddysse, 6 x 2/3 m. Kamret væs. [?] sat af 5 Sten, der har Oversiden i lidt forsk. Højde, indv. 1,2 [?] udv. 2,2 m. l. Retn. omtr. Nv-Sø. Højningen noget afgravet. 18/7 1928 Hans Kjær.
1955
Museal besigtigelse - Museet på Sønderborg Slot
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 0.70 x 6 m. På højningens midte 2 større og 2 mindre sten af ødelagt stenkammer. Bevokset med graner i tæt plantage.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Museal besigtigelse - Haderslev Museum
1991
Institutionssag uden journaldata - Haderslev Museum
1992
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEfter aftale med HAM, som har besigtiget området ved A.-E.Jensen, er afsætningen af højene sb. 7, 7B, 8 og 9 flyttet ca. 100 m mod nord så den stemmer med J.Rabens afsætning og for sb. 7, 8 og 9's vedkommende også med de trykte signaturer på 4 cm-kortet.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Dysse

Stendysserne og jættestuerne, der samlet betegnes som storstensgrave eller megalitgrave, er stenbyggede gravhøje fra de første århundreder af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.). Umiddelbart efter overgangen til bondestenalderen skete der et skifte i den måde, de døde blev begravet på. Hvor de døde tidligere var blevet gravlagt i jordfæstegrave under overfladejord, begyndte indbyggerne at opføre stendysser, som er den ældste form for storstensgrave. Stendysserne var beregnet til gravlæggelse af en enkelt eller få gravlagte, hvorimod de lidt yngre jættestuer – der afløste stendysserne – var egentlige fællesgrave. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links