oversigt, set fra syd
.
oversigt, set fra ØNØ
.
oversigt, set fra NV
.

Faktaboks

Kommune
Kalundborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
312110
Sted- og lokalitetsnummer
030603-157
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Stenkiste, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 19/10 1918 I/S Vesterlyngen Afmærkn.: MS, 1919 Raklev Høj, "Kohøj", 1,75 x 18 m, forgravet i toppen. Græsning med buske i udmark.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn i Toppen ganske flad Høj med Spor af Gravning. 5' høj, 55' i Diam. Disse under [sb.152-171] nævnte Mindesmærker, som alle ligger paa ganske lavt og fladt Terrain, ere næppe afsatte fuldstændig nøjagtigt paa Matrikelkortet. Bevoksning: 1983: Græs og Løvkrat
1915
Graveaktivitet/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1915
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidUdgravet af en karl 1915. F. en Stenkiste, mandsl. af ret store Sten, nu sammenskredet og Hullet fyldt. Fund ubekendt.
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Kohøj", 1,75 x 18 m., forgravet i Toppen. Græsklædt med Buske i Udmark.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 1,4 x 19 x 17 m. Kohøj, større høj, en del afgravet i toppen. 3 randsten titter frem langs nordlige højfod. Højen er efterhånden helt tilvokset med enebær. Den bør ryddes. Højen ville derved komme til at fremtræde værdigt. Sti løber lige forbi, dvs den er let at finde. Sti slidt ned i højen mod nord og mod øst. Højfylden består af sandet muld, og skaden kan derfor hurtigt udvikles. ** Seværdighedsforklaring ** Del af gruppe fortidsminder i vestlige udkant af fredet område af stor rekreativ betydning. Området besøges hver sommer af tusindvis af badegæster og benyttes året rundt som naturområde. Bør indgå i fællesformidling. Bevoksning: 1983: Græs og Løvkrat
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2011
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2013
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenkiste

Stenkister kendes i forskellige udformninger gennem store dele af oldtiden og frem til i dag. Traditionen med at anvende sten til kister begyndte i bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.) og har – med skiftende intensitet – holdt sig frem til nyere tid. Blandt de fredede fortidsminder findes adskillige stenkister fra bondestenalderen, bronzealderen og jernalderen (ca. 4000 f.v.t.-1050 e.v.t.), og stenkisterne kan ligge såvel under flad mark som inde i en gravhøj. Der findes mange forskellige varianter af stenkister, alt efter hvilken periode de er blevet opført i, og hvor de er placeret. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links