Oversigtsbillede - højen set fra S
.
Oversigtsbillede - højen set fra Ø
.
Oversigtsbillede - højen set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
350711
Sted- og lokalitetsnummer
190307-53
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Vej, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 1955 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 23/8 1912. Hans Jørgensen. Diplom Afmærkn.: MS 1919, (oberstl. Lund) ved fod mod øst. Anseelig høj, "Kongshøj" ("Sortebjerg"), 3,5-3,7 x 20-22 m. Flad top, større sænkning i SV, noget af side og fod i S afskåret af vej. Bevokset med græs og store graner, i ager.

Undersøgelseshistorie

1898
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Sortebjærg", lyngklædt i Ager, stærkt ødelagt ved store Nedgravninger til Kartoffelkuler, imod Sydvest en stor Nedgravning. Foden firkantet afgravet, Toppen affladet. 4 met. høj, 26 met. i Diameter.
1898
Graveaktivitet/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1912
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidAnselig høj, "Kongshøj" ("Sortebjerg"), 3.5 - 3.7 x 20-22 m. Flad top, større sænkning i sydvest, noget af side og fod i syd afskåret af vej. Bevokset med græs og store graner, i ager.
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Kongehøj". Anselig. Tilstand som tidligere beskrevet. Tilføjelse: Siderne noget stejle. Der pløjes helt ind til højfod. Højfoden tangeres i S af tilkørselsvej til gård. På top i buskads indrettet legehule uden beskadigelse af høj til følge. Beskadigelser: Affladning af top, ujævnheder i overfladen, randbeskadigelser. Bevoksning: Græs, træer. Foto: Farve 05.02.79 fra SV. Flyfoto S4042-F163/122.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2012
KO-kontrol på fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Vej

I Danmark har vejnetværket gennem tiderne været knyttet til bebyggelse og trafik, fordi det flade landskab har muliggjort færdsel næsten overalt. Ældst er netværket af sogneveje mellem kirkelandsbyerne, der ligger med en indbyrdes afstand på 4-7 km - omkring en mil eller en times skridtgang. Det kan føres tilbage til vikingetiden, kendes fra landskabslovene og blev administreret af landsbyboerne selv. Vejene, der var formet af de stive arbejdsvognes spor, var ikke anlagt, men skabt af trafikken, indtil de blev lagt i markskellene ved udskiftningen omkring 1800. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links