Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Ikke-fredningsværdig 1937-56
Fredningsnummer
300252
Sted- og lokalitetsnummer
190705-115
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 1701 f.Kr.); Gravgenstand, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 1701 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,65 m høj, 11 m bred i SV-NØ retning, 22 m i NV-SØ retning. Siderne stærkt medtagne af gamle gravninger og kartoffelkuler.

Undersøgelseshistorie

1904
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1.65 M. høj, 20 M. i Tværm. I Top en firkantet, stor og dyb Udgravning, alle Sider stærkt medtagne. Græsgroet i Ager. Højgravere skal her have fundet en Spydspids af Flint.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1.65 m høj, 11 m br. i SV-NØ-Retning. Siderne stærkt medtagne af gl. Gravninger og Kartoffelkuler.Frigivet.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links