Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
302641
Sted- og lokalitetsnummer
010204-17
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Stenkiste, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Gravgenstand, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: dokument se: Svanholm 1a. Høj, "Lakkedysbakke", ca. 3,5 x 23 m. Større sænkninger i top og nordre side, afgravet i syd med eftergroet skrænt. Græs- klædt med enkelte buske i ager.

Undersøgelseshistorie

1873
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLige ovenfor en meget brat bakkeskråning ligger en anselig høj "Lakkedysbakke" kaldet, 210' over havet efter generalstabens kort. Højen bærer spor af gravning i toppen, og på sydsiden er ved foden en del af den bortskåret. Ved denne lejlighed skal der for 30 år siden [1843] være truffet en af flade stene dannet mandslang gravkiste, der lå i retningen v-ø. Man ved ikke, at noget er fundet i denne, derimod fandtes der foran dens østre ende et bronsesværd med massivt håndtag "med indfatning", som man vil vide af "diamanter" (!) Klingen brødes, men fæstet skal gennem grev Bille-Brahe være blevet indsendt til museet. Noget indenfor højens rand stod der på bunden tvende stensatte kredse, der løb ved siden af hinanden, de enkelte stene kunde let magtes af en mand. Noget sønden for højen ligger et kær "Dejgtruget" kaldet, om hvilket lodsejeren bemærkede, at han ved dets opmudring på bunden havde truffet samme jordart som den, hvoraf højens fyld bestod, hvorfor han antog, at hint vandhul netop hidrører fra, at man der har gravet fyld til højen. Bevoksning: 1989: Græs og Løvtræer
1873
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Lakkedysbakke", ca. 3,5 x 23 m. Større Sænkninger i Toppen og i nordre Side, afgravet i S med eftergroet Skrænt. Græsklædt med enkelte Buske i Ager.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorStærkt deformeret af afgravninger. Sydsiden stejl. Krater i top og i N-side. Bevokset med unge og halvgamle løvtræer med pletvis tæthed som krat. Iøvrigt bunddække af græs og lave urter, især på N-side. Beliggende højt på bakke i ret tæt løvskov, forbundet med Julianehøj Skov via granplantage. Skel mod ager få m syd for S-fod. Skoven tilkommet efter 1942 iflg. blå kort. Løvskovsdelen måske selvgroet, men ikke grantræsdelen. Accept af tilstanden foreslås. Et delvist demonteret foderhus for vildt i form af et spinkelt rafteskelet står 5-8 m fra NØ-fod. ** Seværdighedsforklaring ** ikke synderligt seværdig. Offentligt tilgængelig via Julianehøj Skov. Bevoksning: 1989: Græs og Løvtræer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenkiste

Stenkister kendes i forskellige udformninger gennem store dele af oldtiden og frem til i dag. Traditionen med at anvende sten til kister begyndte i bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.) og har – med skiftende intensitet – holdt sig frem til nyere tid. Blandt de fredede fortidsminder findes adskillige stenkister fra bondestenalderen, bronzealderen og jernalderen (ca. 4000 f.v.t.-1050 e.v.t.), og stenkisterne kan ligge såvel under flad mark som inde i en gravhøj. Der findes mange forskellige varianter af stenkister, alt efter hvilken periode de er blevet opført i, og hvor de er placeret. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links