GI sten på højtop
.
oversigt, set fra VNV
.
oversigt, set fra øst
.

Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
292716
Sted- og lokalitetsnummer
010310-1
Anlæg
Rundhøj, Bronzealder (dateret 1300 f.Kr. - 1101 f.Kr.); Brandgrav i stenkiste, Bronzealder (dateret 1300 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

"Maglehøj", 2,50 x 15 m, firkantet afpløjet; lidt tjørn.

Undersøgelseshistorie

1888
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI 1888 udgravede museumsinspektør Vilhelm Boye gravhøjen Maglehøj ved Frederikssund. Ifølge ældre folk på egnen havde højen tidligere været større og omgivet af en kreds af store sten. Midt på højens bund fandtes en lille stenkiste dækket af en stor stenblok og derover af et lag tang og en stendynge. Graven havde på denne måde været så effektivt lukket, at den ved udgravningen var helt fri for jord. Bunden af kisten var brolagt, og herpå lå der brændte menneskeknogler, som oprindelig havde været indsvøbt i et uldent klæde. Sammen med de brændte ben lå der følgende bronzesager: en dobbeltknap, en kniv, en bøjlenål samt en bæltedåse, hvis låg var holdt fast med en træpind. Dåsen indeholdt følgende småting, der sandsynligvis skal tolkes som amuletter: tre små sten, et stykke svovlkis, et par bronzefragmenter, et stykke trækul, formentlig af bævreasp, en rønnekvist samt knogler og tænder af flere forskellige dyr.
1888
Analyser af materiale - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidBæltedåsens indhold af dyreknogler er bestemt til at være: brudstykker af to hestetænder, adskillige knogler af væsel, et kloled af los (eller et andet kattedyr), et knoglefragment af et ikke nærmere bestemt ungt pattedyr, et stykke af luftrøret fra en fugl, flere slangehvirvler samt lidt brændt knogle, måske fra et menneske.
1888
Analyser af materiale - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDen tang, som dækkede stenkisten, er bestemt til at være bændeltang.
1890
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidMaglehøi, udgraven af mig [V.Boye] i 1888. (Musno. B 4092-95). Bevoksning: 1982: Græs
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Maglehøj", 2 1/2 x 15 m, firkantet afpløjet, lidt Tjørn.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1965
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1965
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidBebyggelse tæt op til fredet høj.
1982
Museal grafisk eller digital dokumentation - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Flad top. Støttemur ved S-højfod p.gr.a. vej. Mål: 2,7x16x15 m. Bevoksning: 1982: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenkiste

Stenkister kendes i forskellige udformninger gennem store dele af oldtiden og frem til i dag. Traditionen med at anvende sten til kister begyndte i bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.) og har – med skiftende intensitet – holdt sig frem til nyere tid. Blandt de fredede fortidsminder findes adskillige stenkister fra bondestenalderen, bronzealderen og jernalderen (ca. 4000 f.v.t.-1050 e.v.t.), og stenkisterne kan ligge såvel under flad mark som inde i en gravhøj. Der findes mange forskellige varianter af stenkister, alt efter hvilken periode de er blevet opført i, og hvor de er placeret. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links