OS - set fra Ø
.
OS - set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Egedal Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
302813A
Sted- og lokalitetsnummer
010607-1
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Lystanlæg, Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Maglehøj", 6 x 30 m, helt deformeret af gange, trapper og stensætninger; beplantet.

Undersøgelseshistorie

1875
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDen meget høie og store "Maglehøi", beplantet og ødelagt i sin ydre Form ved Anlæg af Gange og Lysthuse, er lovformelig fredet. Se Ann.f.nord.Oldk. 1839 p. 357.9. Bevoksning: 1982: Løvtræer
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Maglehøj", 6 x 30 m, helt deformeret af Gange, Trapper og Stensætninger, beplantet.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, har formodentlig tidligere været et haveanlæg. I højtop en ca. 10 m2 stor forsænkning, som er delvis kantet med sten. På V. og N-side er store dele af vegetationen stødt væk og erosion fremskreden p.gr.a. børns leg. Langs højtoppens kant og på siderne løber nedtrampede stier uden vegetation. I S-siden findes 9 trin af tilhuggede sten og i Ø-siden en do med 8 trin. Sidstnævnte trappe ligger i en stor meterdyb hulning i højsiden. På vestlige del af højtop er opkastet en jordbunke, som formodentlig har indgået i haveanlægget, idet der ligger stenarrangementer i forb. hermed. Rundt om højen forløber en sti og langs denne flyder det med store mængder sten. Desuden fragment af en større ituhugget sten med inskription ligesom der er to 1 m lange portalsten med indskription af bla. tegn. Uden om højen forløber i ca 1-2 m afstand fra højfod en 0,3-1,0 m høj vold. Sti mellem vold og høj. Mål: 5,5x31x25 m. Bevoksning: 1982: Løvtræer
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Læs også om

Eksterne links