Faktaboks

Kommune
Holbæk Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
302416
Sted- og lokalitetsnummer
030705-39
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Dysse, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 3024:16 Dysse med højning, 0,8 x 8 x 8 m. 2 bæresten i øst, 1 i nord og 3 i vest. Kammerets indvendige mål 1,8 x 0,8 m. I have

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid4 Sidestene af et Kammer. Ifølge Pastor Jensenius Indberetning af 1809 skal Kamret have bestaaet af 7 Stene.
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRest af Dysse, kun 2 Bæresten paa Plads, flere andre spredte paa lille Højrest.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDysserest. C-fredning. Diffus højrest, mål ca 0,8x8x8 m. med antagelig 3 sten in situ. 2 bæresten Ø (ene flækket), 1 N og flere mod V længderetning NV-SØ, indre mål ca 1,8x0,8 m. Stenene rager ca 0,6 m op over terræn. Der står en kompostholder ca 0,5 m fra bæresten, og der er bygget en røg?ovn ind i kisten mod S, består af cementrør og hovedstore sten . Jeg har ikke bedt om at få det fjernet, bør foretages af fagfolk. Jeg lagde en seddel til ejer, om ikke at lave mere ved dyssen fremover. Dyssen ligger ved skel i sommerhusbebyggelse, traf ingen beboere. På postkassen stod: . Der var intet bynavn eller beboere andre steder. (En vej V for grundene hed Damgårdsvej). På højen var bla. plantet vedbend, der dækkede den vestlige halvdel. Den 19/10 talte jeg med ejer i tlf. (via Holbæk museum) og aftalte, at lade højen være som den er uden ændringer i nuværende tilstand - men ikke fremover sætte mere ved højen eller ændre den. Ejer var glad for mindesmærket og selv interesseret i at bevare det.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Dysse

Stendysserne og jættestuerne, der samlet betegnes som storstensgrave eller megalitgrave, er stenbyggede gravhøje fra de første århundreder af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.). Umiddelbart efter overgangen til bondestenalderen skete der et skifte i den måde, de døde blev begravet på. Hvor de døde tidligere var blevet gravlagt i jordfæstegrave under overfladejord, begyndte indbyggerne at opføre stendysser, som er den ældste form for storstensgrave. Stendysserne var beregnet til gravlæggelse af en enkelt eller få gravlagte, hvorimod de lidt yngre jættestuer – der afløste stendysserne – var egentlige fællesgrave. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links