Faktaboks

Kommune
Halsnæs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
272616
Sted- og lokalitetsnummer
010505-23
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Gravgenstand, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Oldtid (dateret 1100 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 12 m. Afgravet i siderne og forgravet i toppen. Beliggende på ubebygget grund i sommerhusområde.

Undersøgelseshistorie

1887
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn i Siderne stærkt afgraven Høi, omtrent midt i den laae imellem Smaastene Knokler, hvoriblandt 2 Tænder, og et Stykke Bronze "som af et Spænde", i Udkanterne ere Leerkar med brændte Been fundne. Bevoksning: 1988: Græs, Løvkrat og Løvtræer
1887
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1941
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidAngaaende let beskadigelse i toppen.
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, ca. 2 x 12 m., stærkt afgravet i Siderne, med delvis tilgroede Skrænter. Forgravet i Toppen. Græsklædt i Ager. Ang. ubetydelige beskadigelser i højtoppen se j.nr. 377/41.
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDimensioner iflg. blå kort ikke eftermålt, men rimeligt sandsynlige. Bevokset med 5 halvgamle løvtræer ved fod i Ø, V og N. hertil tæt løvkrat på sider i S og V, mindre tæt i N og Ø. Topfladen græsklædt. Beliggende på lille, trekantet areal mellem naturgrunde af nåleskovspræg. Arealet skilt fra omliggende grunde ved gamle, levende hegn. Bør saneres for skæmmende krat. 4.4. Ujævn og hullet, også i top. Tinglyses M.B. Film: MB. 011.02.04. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig. Offentligt tilgængelig via ikke-markerede stier mellem nabogrunde. Parkeringsmulighed på sommerhusområdets veje. ** Sagsbehandlerkommentarer ** Afsætningen på mb. rettet, d. 18/8-89. C-høj, tinglyses (SN 6111-0235). Bevoksning: 1988: Græs, Løvkrat og Løvtræer
1989
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. 2 x 12 m. Afgravet i siderne og forgravet i toppen. Beliggende på ubebygget grund i sommerhusområde.
1989
Tinglysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFuldstændig tilgroet

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links