Oversigtsbillede - højen set fra V
.
Oversigtsbillede - højen set fra NØ
.
Oversigtsbillede - højen set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
350648
Sted- og lokalitetsnummer
200103-105
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Bronzealder (dateret 1100 f.Kr. - 901 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Bronzealder (dateret 1100 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Matrikel: Mejlby, art. 8, kortbl.2, parcel 57/44. Høj, 3 x 17 m. I toppen et hul, 1 x 4 m. I nordsiden en rende, 0,5 x 1 x 3 m. I nordøst indgravning i side og mod top, 0,7 x 2 x 4 m. Gamle kuler ses ved foden i vest, nord og øst. Græs- bevokset i ager ved vej.

Undersøgelseshistorie

1930
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn Høj, 3 m x 17 m. I Toppen et stort Hul 4 m i Tværm., lige til Bunden. Gamle Kartoffelkuler mod V., N. og Ø. Her menes funden en Urne med 4 Benknapper. B.12275-80. Der fandtes i alt 4 Urner. Muligvis var det dog i [sb.] 104, Fundet gjordes.
1930
Genstand givet til museum - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI fobindelse med herredsrejsen i 1930 modtog museumsinspektør H.C. Broholm det pågældende gravfund (mus.nr. B 12275-80) som gave til Nationalmuseet. Fundet er fra yngre bronzealder periode IV og omfatter to hele og en knækket benknap, der alle er rektangulære og ornamenteret med stregmønster, en ragekniv, en pincet og en syl af bronze samt en hajtand. Genstandene lå imellem de brændte ben i en urne med låg, som finderen havde foræret til Rødding Højskole, men som højskolen gerne afstod til Nationalmuseet. I samme høj var der fundet yderligere tre urnegrave, men ingen af disse indeholdt nogen oldsager.
1930
Anden transaktion om genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1930
Genstand registreret i privateje - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1930
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 3 x 17 m. I toppen et hul, 1 x 4 m. I N-siden en rende, 0,5 x 1 x 3 m. I NØ indgravning i side og mod top, 0,7 x 2 x 4m. Gamle kuler ses ved foden i V, N og Ø. Græsbevoxet i ager ved vej.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1965
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links