Oversigt af gravhøj set fra nordvest
.
Foto, oversigt
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Sønderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
411266
Sted- og lokalitetsnummer
230101-5
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 5400 f.Kr. - 501 f.Kr.); Gravgenstand, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Meddelt til Naturstyrelsen, men ikke tinglyst: ********************************** Høj. 1,0 x 15 m. Lidt ujævn i overfladen. Enkelte randsten.

Undersøgelseshistorie

1870
Diverse vind og vanderosion - Museet på Sønderborg SlotI en stensætning, der var revet op af et væltet træ, fandtes i 1870 et sønderbrudt bronzesværd, der blev solgt til en officer fra Sønderborg i 1913.Beretning fra J. Raben på MSS ifølge Aner & Kersten.
1913
Anden transaktion om genstand - Museet på Sønderborg Slot
1920
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høj, 1,50 x 17 m, af fladt kuplet Form. Ved nordvestre Højfod en større Sten. Overfladen noget ujævn. Iøvrigt velbevaret. Bevokset med Træer i aaben Skov. Bevoksning: 1984: Græs og Løvkrat
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 1 x 15 m. Ved nordvestre fod en større sten. Lidt ujævn overflade. Bevokset med træer i skov.
1955
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1955
Museal besigtigelse - Museet på Sønderborg SlotR 59/ktb. Nørreskoven II: Rundhøj (grøn) tværmål ca. 14 m., 1 m høj. Her fandtes omkring 1870 et bronzesværd.
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorFlot høj. Bevoksning: 1984: Græs og Løvkrat
1985
Institutionssag uden journaldata - Haderslev Museum
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links