252929-1
.

Faktaboks

Kommune
Helsingør Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
252929
Sted- og lokalitetsnummer
010408-22
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 1701 f.Kr.); Gravgenstand, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 1701 f.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: NB. Fredet ifølge kendelse af fredningsnævnet i Frederiksborg amt, af 3/8 1937; ikke opført i Na- tionalmuseets fredningsarkiv; ingen MS. Ny Dekl. tingl. 5/2 1948. Rundhøj, "Hyrdehøj", ca 7 m i diameter, 1 m høj, noget uregel- mæssig og forgravet, affladet top, hvorpå en stor tjørn; ad- skillige større randsten ses i sydsiden.

Undersøgelseshistorie

1884
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPaa Marken Matrno. 2, Gaardejer Christian Bech's Mark, ligge Levningerne af en Gravhøi, som er 50 Fod i Diameter fra Øst til Vest og bestaar af Stene med et 1 Fod tykt lag Muld over. Den bærer Navnet "Odinshyrehøi", i dens Bund er der fundet Stumper af Been og en Flintkile. Bevoksning: 1989: Løvkrat
1884
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRundhøj, "Hyrdehøj", ca. 7 m i Diam., 1 m h., noget uregelmæssig og forgravet, affladet Top, hvorpaa en stor Tjørn, adskillige større Randsten ses i Sydsiden. NB. Fredet iflg. Kendelse af Fredningsnævnet i Frederiksborg Amt, af 3/8 1937, ikke opført i Nationalmuseets Fredningsarkiv, ingen M.S.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Hyrdehøj". Høj: ca. 1 m høj og 7 m i diam. Fuldstændig tilgroet med tæt tjørne- og brombærkrat. Derfor ikke muligt at besigtige højen nærmere. I nordøstsiden kunne der ses en del sten ved højfoden. De fleste af disse er henkastede marksten, men det er dog muligt, at der også er tale om enkelte sten fra højens konstruktion. Beliggende frit i ager. Bevoksning: 1989: Løvkrat
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links