Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
310468
Sted- og lokalitetsnummer
190517-33
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 2800 f.Kr. - 2351 f.Kr.); Gravgenstand, Stenalder (dateret 2800 f.Kr. - 2351 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, fuldstændig ødelagt. Afskåret på to sider af tilkørselsvej, kun midt- partiet bevaret, heri murede kuler.

Undersøgelseshistorie

1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, beplantet i Plantage. Den er fuldstændig ødelagt, en Vej gaar over den, og der er anlagt store murede Kartoffelkuler i den. Da man gravede Kulerne, stødte man paa "Hjørnet af en Stendynge", som man lod urørt. Der skal endvidere være fundet en "Stenhammer" med Skafthul i Højen.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, fuldstændig ødelagt. Afskåret på to sider af tilkørselsvej, kun midtpartiet bevaret, heri murede kuler.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links