sten i støjvold?, set fra NV
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Odsherred Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
28233
Sted- og lokalitetsnummer
030405-7
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 2350 f.Kr. - 1101 f.Kr.); Stenkiste, Stenalder (dateret 2350 f.Kr. - 1701 f.Kr.); Stenkiste, Oldtid (dateret 2350 f.Kr. - 1101 f.Kr.); Stenkiste, Oldtid (dateret 2350 f.Kr. - 1101 f.Kr.); Gravgenstand, Oldtid (dateret 2350 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj(knot) 0,8 x 3 m. Lige op til højen(knotten)s NNØ fod ses oversiden af 3 dæksten til en stenkiste. Stenkisten skønnes at være et par meter lang i Ø-V, dens bredde antagelig 0,8 m. (Burde restaureres. Er efter sigende udgravet af inspektør Thomsen, Nationalmuseet, for en 10-20 år siden). Græsgroet i udkanten af ager nær skel. NMI: Er udgravet af inspektør Thomsen, Nationalmuseet 1918.

Undersøgelseshistorie

1874
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPaa Aasen har ligget 3 Høje i Række [sb.7-9], som allerede for 50 Aar siden [1824] vare under Plov. Den vestligste nævnedes "Partes Høj" og heri er fundet et Par Potteskaar og en Bronzekniv. [Partes = Paradis]. Bevoksning: 1983: Græs
1874
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1918
Planering ved byggeri/anlæg - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1918
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjen er 1918 udgravet af Museet. Stensat Kiste med Dolk. [Ifølge meddelelse fra ejeren indeholdt højen også 2 børnekister, den østre 1 Alen lang, den vestre 1 1/2 Alen lang og 1/2 Alen bred].
1918
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjknot 0,8 x 3 m. Lige op til Knottens NNØ Fod ses Oversiden af 3 Dæksten til en Stenkiste. Stenkisten skønnes at være et Par Meter lang i Ø-V, dens Bredde antagelig 0,80 m. Burde restaureres. Er ]efter Sigende[ udgravet af Inspektør Thomsen, Nationalmuseet ]]1918.[[ ]for en 10-20 Aar Siden.[ Græsgroet, i Udkanten af Ager, nær Skel.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1968
Byggeri og anlæg - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1968
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPåtænkt undersøgelse af sb. 7,8,9,10,20 og 203 i forbindelse med anlæg af "Kirkeåsvejen" over Trundholm Mose til Lumsås.
1983
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjrest i skel. 0,8 x 6 x 6 m. I nordsiden ses 3 dæksten og den østlige gavlsten af en stenkiste, udgravet af Th.Thomsen 1918, orienteret Ø-V. Der pløjes til ca. 30 cm. fra gavlstenen. Mod N er sat et målepunkt umiddelbart op til den ene dæksten. (Flise med hul i midten omkring et jernrør, omgivet af 3 træpæle). Et snoet jernrør er sat i toppen af højen. Kirkensvejen ! Bevoksning: 1983: Græs
1999
Registrering af knoglemateriale - Antropologisk Laboratorium, Panum Instituttet
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenkiste

Stenkister kendes i forskellige udformninger gennem store dele af oldtiden og frem til i dag. Traditionen med at anvende sten til kister begyndte i bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.) og har – med skiftende intensitet – holdt sig frem til nyere tid. Blandt de fredede fortidsminder findes adskillige stenkister fra bondestenalderen, bronzealderen og jernalderen (ca. 4000 f.v.t.-1050 e.v.t.), og stenkisterne kan ligge såvel under flad mark som inde i en gravhøj. Der findes mange forskellige varianter af stenkister, alt efter hvilken periode de er blevet opført i, og hvor de er placeret. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links