Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
310341
Sted- og lokalitetsnummer
190706-96
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 1701 f.Kr.); Gravgenstand, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 1701 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,75 x 18 m. Udgravet med et 3,5 m stort hul. Mod syd et par mindre huller. Alt tilgroet. Bevokset med fyr i plantage. Matr.nr. 11, Frøstrup hvg., Lunde s.: Høj i skel til Ø.Horne herred (Horne sogn). Topsænkning: 3,5 x 5 m. Den vestlige halvdel stærkt afgravet.

Undersøgelseshistorie

1902
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi i Skjellet til Ø Horne Herred. Den østlige Halvdel næsten sløifet for flere Aar siden og da fandtes en Øxhammer af Sten.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 1.75 M. høj, Diam 15 M. Udgravet med et 3.50 M. stort Hul, mod Syd ses et Par mindre Huller. Hullet og tildels Siderne beplantede, ellers lynggroet i Plantage. (Overført fra 190803, sbnr. 87)
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj i Skel til Ø. Horne Herred (Horne Sogn) Topsænkning 3.50 x 5 m. Den vestl. Halvdel stærkt afgravet.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1960
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links