Faktaboks

Kommune
Hørsholm Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
283046
Sted- og lokalitetsnummer
010410-63
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Jordfæstegrav, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Oldtid (dateret 1100 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Rundhøj, oprindelige mål ca. 52 m i omkreds, 1,4 m høj. Ikke fredningsværdig, idet en frugtkælder er indbygget i højen, I have. C-højen afmeldt til RAS til 20/9-1990 ************************************* Højen er fjernet.

Undersøgelseshistorie

1883
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1884
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPaa den saakaldte "Strandmark", Matrno 5a, ligge i en Trekant 3 med Træer bevoxede Gravhøie [sb.62-64], hvoraf Hr. E.Rondahl har optaget et Prospect. 176' Syd for No. 7 [sb.62] ligger en ligeledes smuk Høi, 162' i Omkreds, kun 4 1/2' høi, da der i Midten er en dyb Nedgravning. Et Stykke af dens Fod er bortgravet til Strandveien.
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRundhøj, oprindelige Maal ca. 52 m i Omkreds, 1,4 m h. Ikkefredningsværdigt, idet en Frugtkælder er indbygget i Højen. I Have. J.1144/57.
1990
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorFjernet.
1990
Aflysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterFFM_AFLYS,D

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links