Faktaboks

Kommune
Holbæk Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
31234
Sted- og lokalitetsnummer
030707-7
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Bronzealder (dateret 1100 f.Kr. - 501 f.Kr.); Gravgenstand, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Højrest, ca. 12 x 18 m. 3 m høj. I have. Stejlt afgravet i N. og V. Graven antagelig bortgravet. Tinglyst tekst 1985: Høj, af uregelmæssig form, 3,5 x 14 x 10m, i have.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn Høi, der er afgraven fra Nord til Syd saaledes, at kun en mindre, østlig Halvdel er tilbage, 10' høi, N.- S. 50' i Diameter, i Høien er fundet et Lerkar (nu i Gaardeier I. Petersens Samling, Ny Sonnerup, i Karret laa to sammenbukkede, snoede Bronzehalsringe med Enderne ombøiede som Hager (solgte til en Omløber) samt en Bronzekniv, omviklet med Guldtraade (skal være indsendt til Museet). Senere fandtes i Høien en Bronzedolk. Bevoksning: 1983: Græs og Løvtræer
1891
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest, ca. 12 x 8 m., 3 m. høj, i Have. Stejlt afgravet i N. og V. Graven antagelig bortgravet.
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorC-fredning. Høj. Den måler ca. 3,5 x 14 x 10 m i N-S'lig retning med en meget uregelmæssig højside -og fod efter gamle græsninger/ kreaturskader. Fra Ø er der bygget et aflangt rum ind i højen (mål ca.4 x 1,5 m i areal Ø-V, 2 m højt). Mod SV er der lavet en ældre trætrappe med gelænder op ad høj side,og på trappen er opsat en miniature vindmølle. Dele af højsiden mod SV, V og NV er uden vegetation (under løvtræer). Der ligger en del affald ved højfod, ejer lovede at fjerne affald snarest (ny på stedet). Bad ham ikke fjerne mølle eller gelænder - højen trænger til professionel pleje. Omtrent 50 m til landevej, ret højt i terræn. Ejer: Anders Peter Larsen Landevejen 11 4520 Svinninge (ret ny på stedet) Højen ser ikke ud til at være formindsket ved fod i nyere tid, og centralgraven kan godt være intakt, trods det indbyggede rum. Ejer var selv interesseret i at rydde op ved og på højen og ville gøre det snarest. Kunne ved pleje blive ** På kartotekskort stemplet ikke fredningsværdig - jeg mener, den kan blive fredningsværdig. ** Seværdighedsforklaring ** Ret stor højrest højt i terræn - men noget indeklemt i gammel bevokset have. .. Bevoksning: 1983: Græs og Løvtræer
1985
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningHøj, af uregelmæssig form, 3,5 x 14 x 10 m, i have.
1985
Tinglysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1985
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links