Faktaboks

Kommune
Frederikshavn Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
081535
Sted- og lokalitetsnummer
100209-75
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Bronzealder (dateret 1100 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 5 m høj og 30 m i diameter. I højen er fra NV ført en 2,5 m dyb, bred kløft ind over centret, der næppe er urørt. Bevokset med græs og løv- træer, i ager.

Undersøgelseshistorie

1881
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi, 55' Diam, 18' h, tværs igjennem den er kastet en bred Grav.
1907
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj med tætte Naaletræer, ca. 5,0 x 30 M. Ind i Højen er fra Nv. ført en 2 1/2 M. dyb, bred Kløft, ud over Centret, der næppe er urørt.
1923
Anmeldelse fra privat - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidFra en af højene sb. 75-77 stammer fund af en urne og bronzegenstande.
1939
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidTvivlsom.
1987
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, ca. 5 m høj og 30 m i diameter. I højen er fra NV ført en 2,5 m dyb, bred kløft ind over centret, der næppe er urørt. Bevokset med græs og løvtræer, i ager.
1987
Tinglysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumAnseelig, velbeliggende høj i bøgetræsbevokset parcel i ager.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links