Faktaboks

Kommune
Hørsholm Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
283043
Sted- og lokalitetsnummer
010410-47
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Helleristning/billedsten, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Stor rundhøj på toppen af lille bakke; højens sider flyder sammen med bakken, ca. 2 - 2,5 m høj, 16 - 17 m i diameter. På toppen et stort gammelt egetræ. Rundt om træet er anbragt 5 store kampesten, hvoraf den ene har et utydeligt indridset hjulkors, diameter 0,20 m. Iøvrigt bevokset med græs.

Undersøgelseshistorie

1884
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPaa den nordlige Mark, tæt op til Grændseskjellet mod Smidstrupgaard, ligger en Høi, hvorpaa et Træ voxer. Ved Pløining og Gravning ere Høiens Dimensioner blevne forvandskede. Bevoksning: 1988: Græs, Løvkrat og Nålekrat/-træer
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidStor Rundhøj paa Toppen af lille Bakke, Højens Sider flyder sammen med Bakken, ca. 2-2,5 m h., 16-17 m i Diam. Paa Toppen et stort gammelt Egetræ. Rundt om Træet er anbragt løst 5 store Kampesten, hvoraf den ene har et utydeligt indridset Hjulkors, Diam. 0,20 m. Iøvrigt bevokset med Græs. J.223/58.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1963
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor2,5 x 16,0 x 16,0 m. Dimensioner iflg. blå kort ikke eftermålt, men rimeligt sandsynlige. Dog går højsiderne i ét med naturlige bakke, hvorfor dimensioner ikke sikkert angivelige. Hjulkorset på den ene sten omkring egen på toppen ikke som angivet på blå kort utydeligt. Tværtimod. Bevokset med en stor, gammel eg på toppen, stærkt udhulet og holder næppe mange år. Tillige 2 halvgamle birke samt lidt grankrat på N-side. Løvkrat med underskov af høje urter på S-side. Høj urtevækst i græs på Ø-side. Græs med lave urter på V-side. Beliggende i privat parcelhushave, væsentligst med velplejet græs, men S for højen en ulovlig, privat tennisbane, afgrænset mod privat fællesvej af højt trådhegn.(F53-2551). En udendørs swimming-pool tæt N for højen. Bør saneres for skæmmende kratbevoksning. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig. Ikke offentligt tilgængelig, men fuldt synlig fra privat fællesvej i S, hvorfra udsigten dog skæmmes af ulovlig tennisbane, mens den ligeledes ulovlige swimming-pool er skjult bag højen. Bevoksning: 1988: Græs, Løvkrat og Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Helleristning

Helleristninger er indhuggede billedmotiver i klippeflader eller på større sten og kan bl.a. forestille skibe, mennesker og hjulkors. Helleristninger forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt på Bornholm. Det er en udbredt antagelse, at mange af motiverne skal relateres til den kultiske og religiøse verden i bronzealderen, hvor solen spillede en væsentlig rolle. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links