Fortidsmindet set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Svendborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
411770
Sted- og lokalitetsnummer
090513-90
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 1701 f.Kr.); Stenbygget grav, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 1701 f.Kr.)

Original fredningstekst

Rundhøj, 1 x 12 -14 m. Overfladen noget ujævn. I højens centrale og nordlige del en større, ældre nedgravning, i hvis nordlige del en nærmest rektangulær fordybning, ca. 4 x 1,5 m, orienteret ca. Ø-V. Denne mindre nedgravning kantes mod N af en række på 3 tætsiddende, indtil meterhøje, opretstående sten, og mod S af adskillige løstliggende, mindre sten.

Undersøgelseshistorie

1994
Planlagt byggeri/anlæg - Rigsantikvarens Arkæologiske Sekretariat
1994
Dyrkning/land- og skovbrug - Svendborg MuseumI nyskovet område er iagttaget en megalitrest.
1994
Museal besigtigelse - Svendborg MuseumAnlægget hæver sig ca. 1 m i terrænet og fremstår markant i forhold til omgivelserne. Flere steder er sten synlige, bl.a. i form af et kammerlignende anlæg i højens nordside. Undersøgelse vil blive foretaget.
1994
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1994
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet er en rundhøj der ligger i skov. 12-14 m x 1 m, med ujævn overflade med delvist frilagt, stenbygget kammer i højens nordlige del.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenbygget grav

Stenbyggede grave kendes fra alle oldtidens perioder, hvor de første blev opført, umiddelbart efter at indbyggerne gik fra at være jægere og samlere til at opdyrke jorden og holde husdyr. Navnlig de ældste stenbyggede grave, stendysserne og jættestuerne, fra yngre stenalder (ca. 4000-1700 f.v.t.) er karakteristiske i landskabet på grund af anvendelsen af tonstunge sten i konstruktionen, men stengravene findes i mange forskellige typer og variationer. Stenbyggede grave var også et udbredt fænomen i bronzealderen og jernalderen (ca. 1700 f.v.t.-1050 e.v.t.). Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links