Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
31038
Sted- og lokalitetsnummer
190713-96
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Oldtid (dateret 1100 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Sathøj", 3 x 22 m. Østlige tredjedel er afgravet til 1 m over bunden. Ind under højen med indgang fra V går en muret kartoffelkælder. Kartoffelkuler inden for højfoden i N og S. I højens Ø-side er gravet et dybt hul, ca. 2 m ind i højen. Græsgroet i ager.

Undersøgelseshistorie

1904
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Sorthøj", 3,0 x 22 M. Ca. 1/3 mod Ø. er afgravet til en M. over Bund. Ind under hele Højen gaar langs Bunden en svær, muret Kartoffelkælder fra V. Kan absolut ikke undersøges. Iflg. Medd. er der i Højen f. Skaar og brændte Ben.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Sathøj", 3 x 22 m. Østl Trediedel er afgravet til 1 m over Bunden. Ind under Højen med Indgang fra Vest gaar en muret Kartoffelkælder. Kartoffelkuler indenfor Højfoden i N og S. I Højens Østside er gravet et dybt Hul ca. 2 m ind i Højen. Græsgroet i Ager.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1961
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2012
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links