Faktaboks

Kommune
Roskilde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
32277
Sted- og lokalitetsnummer
020413-5
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Gravgenstand, Bronzealder (dateret 1100 f.Kr. - 501 f.Kr.); Gravgenstand, Vikingetid (dateret 750 e.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"St.Olafshøj" 3 x 25 m. Gennemgravet på midten fra N-S, næ- sten til bunden. Stærkt afgravet og afskrabet i vest. I den vestlige del af toppen lille vandbeholder. Græsklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1840
Graveaktivitet/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1840
Genstand givet til museum - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1842
Graveaktivitet/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1842
Genstand givet til museum - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1889
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidSt.Olufshøi, 15' høi (men har været høiere, da Toppen er borte) 75' i Diameter S-N. Den er gjennemgravet paa Midten fra N til S næsten til Bunden. I Aaret 1840 fandtes i Høien en Pincette, en Kniv, en Naal, en Dobbeltknap og nogle Brudstykker af Bronze (Mno. 5520-5523). I Aaret 1842 fandtes i Høiens Midte en Spore med Sølvbeløgning (Mno. 6907). Høien har været omgiven med en Kreds af store Stene. ("Høien var forhen understøttet af svære Kampestene, men nu ere borttagne. Udenfor samme laa en brolagt Kreds af mindre Stene. Nogle der fundne Menneskeben ere bortkomne". Museets Inventarieprotocol 1842). Bevoksning: 1982: Græs, Løvkrat og Løvtræer
1889
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"St. Olafs Høj", 3 x 25 m. Gennemgravet paa Midten, fra N-S, næsten til Bunden. Stærkt afgravet og afskrabet i V. I den vestlige Del af Toppen lille Vandbeholder. Græskl. i Ager.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSct. Olufshøj. Høj, mål ca 28x28x5 m. I højens vestside er en muret vandbeholder, nu tilgroet uden dæksel. Midt i højen en langstrakt fordybning i N-S'lig retning gennem højen. Mod Ø en plade for fotoopmåling (MV) i toppen. Højens nuværende højde 5 m, kan måske skyldes sekundære jorddynger ved toppen fra de ældre gravninger. Der er rævegange i højen og slidt enkelte trin op ad højfoden, bad ejer fjerne dem inden vinter. Højen er placeret ca 100 m fra offentlig vej, ca 50 m V for gård i et ret fladt morænelandskab med vidt udsyn. Ejeren fortalte om sagn om en anden høj ved gården (ø) hvor der ses højning i marken. . ** Seværdighedsforklaring ** Placering med vidt udsyn, stor høj. Bevoksning: 1982: Græs, Løvkrat og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Vikingetid

Vikingetiden er en speciel skandinavisk betegnelse for den yngste del af jernalderen. Perioden er navnlig kendt pga. de skandinaver, der drog på plyndrings- og erobringstogter forskellige steder både inden og uden for det europæiske område. I slutningen af vikingetiden skete der en konsolidering af magten, hvilket bl.a. gav sig udslag i opbygningen af store fyrsteanlæg som Jelling og Gl. Lejre, anlæggelsen af flere forsvarsanlæg og dannelsen af en egentlig, samlende kongemagt i det danske område. Blandt de typiske synlige fortidsminder er rundhøje, skibssætninger, forsvarsanlæg, såsom de karakteristiske ringborge, samt runesten med tidens typiske runeindskrifter. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links