4373 Oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
32031
Sted- og lokalitetsnummer
190713-100
Anlæg
Rundhøj, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.); Gravgenstand, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, af "Thinghøje", 2,5 x 25 m. Flere gamle gravninger og kuler i siderne. Fra S en bred indgravning til højcentret, hvori der er bygget en kartoffel- kule godt 2 m høj. Nye gravninger i SØ- (Højen beplantet på siderne og græs- groet).

Undersøgelseshistorie

1904
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn Høj af "Tinghøje", 2,5 x 25 M., stærkt medtaget. Tværs over og tæt N. for Toppen 3 fortsatte Gravninger, 1 M.d., 3½ M. br. Henunder Højen, dog sydlig for Centret gaar en Kule fra Ø og SØ, 1 fra S. Centret kan være Bevaret, men er det næppe. Flere Gravninger i Siderne. Ca. ½ M. under Toppen er f. en lille Paalstav af Bronze, givet Museet af Husmand Mads Brink Kristensen. Ingen Sten.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, af "Thinghøje", 2.50 x 25 m. Flere gamle Gravninger og Kuler i Siderne. Fra Syd en bred Indgravning til Højcentret, hvori er er bygget en Kartoffelkule, godt 2 m høj. Nye Gravninger i SØ. Højen beplantet paa Siderne og græsgroet.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid822/43: ejeren anm. om at fjerne kartoffelkulerne.
1943
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1957
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidJ. 1005/57: Ejeren lovet at hegne og pløje jord op mod højen.
1957
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1961
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links