Faktaboks

Kommune
Holbæk Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
312414
Sted- og lokalitetsnummer
030713-20
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 2350 f.Kr. - 1701 f.Kr.); Stenkiste, Stenalder (dateret 2350 f.Kr. - 1701 f.Kr.); Jordfæstegrav, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Hellekiste, der ligger under dyrket mark, som vedvarende må dyrkes. Kisten har kort gang, der fremtræder som en in- tegrerende del af selve gravrummet. Kistens samlede indre længde er ca. 3,6 m i øst-vest, bredden er ca. 0,9 m, dyb- den ca. 0,5 m. Bortset fra gangen, der er uden brolægning, er gravbunden brolagt med store flade sten. Kistens sydside er sat af 4 store sten, østsiden af en stor sten, nordsiden af 5 store sten. Kisten er åben mod vest. Oprindelig var kisten dækket af 3 svære dæksten, samt to min- dre dæksten, disse blev - bortset fra den ene mindre dæksten, der er anbragt ved gangens begyndelse, fjernet efter udgrav- ningen, idet de lå i vejen for markarbejdet. NMI: Hellekiste. (lang beskrivelse) se beret.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn sløifet Høi, 11-12' høi, c. 60' i Diameter. Midt i Høien og ved Bunden stod i Retning V.- Ø. 2 Rækker Stene (hver Sten 9"- 12" i Diameter), hvorpaa laa en 10"-12" tyk, haard og sort Jordmasse i en Bue, udvendig 5' høi, desuden laa endel Trækul og "Aske. I den sydlige Side og 2' dybt laa et Bronzesværd paa et Lag smaa Stene. Bevoksning: 1983: Græs
1953
Dyrkning/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHeri Hellekiste med Flintdolk. Undersøgt 1954.
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHellekiste (lang beskrivelse), se kort.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1955
Analyser af materiale - Antropologisk Laboratorium, Panum Instituttet
1955
Analyser af materiale - Antropologisk Laboratorium, Panum Instituttet
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHellekiste. Den ligger under dyrket mark, hvad der er lovligt. Nu er det på dyrket mark, og den har ligget på en lidt højere banke end det omgivende forholdsvise flade landskab. Omtrent 100 m til landevej, pladsering ses tydeligt mellem spredt landevejsbebyggelse. Bevoksning: 1983: Græs
1990
Byggeri og anlæg - Holbæk MuseumPlanlagt opførelse af ældreboliger.
1990
Museal besigtigelse - Holbæk MuseumHellekisten blev lokaliseret i forhold til det planlagte byggeri. Den indmåltes. Midten markeredes med et bøjet jernrør, og stenene dækkedes med sort plastik og siden med jord. Ligger nu i græs ved ældreboligerne.
1999
Registrering af knoglemateriale - Antropologisk Laboratorium, Panum Instituttet
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenkiste

Stenkister kendes i forskellige udformninger gennem store dele af oldtiden og frem til i dag. Traditionen med at anvende sten til kister begyndte i bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.) og har – med skiftende intensitet – holdt sig frem til nyere tid. Blandt de fredede fortidsminder findes adskillige stenkister fra bondestenalderen, bronzealderen og jernalderen (ca. 4000 f.v.t.-1050 e.v.t.), og stenkisterne kan ligge såvel under flad mark som inde i en gravhøj. Der findes mange forskellige varianter af stenkister, alt efter hvilken periode de er blevet opført i, og hvor de er placeret. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links