stenkiste i højtop, set fra syd
.
den eroderede højside mod øst
.
højen set fra nord
.

Faktaboks

Kommune
Odsherred Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
302422
Sted- og lokalitetsnummer
030404-64
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Oldtid (dateret 1100 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3,5 x 15 m. En stor del af den nordlige side synes at være bortgravet. Lidt oppe på den sydlige højside ses det yderste af 9 ret store sten siddende tæt sammen. Højere op- pe ses en række af 4 ret store sten. Ved højfoden mod N og V er der rævegrave. Græskl. i ager.

Undersøgelseshistorie

1874
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidMod S.Ø. ligger 2 meget beskadigede Høje "Tvehøjene" kaldede. Bevoksning: 1983: Græs og Løvkrat
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 3,5 x 15 m. En stor Del af den nordlige Side synes at være bortgravet. Lidt oppe paa den sydlige Højside ses det yderste af 9 ret store Sten siddende tæt sammen. Højere oppe ses en Række af 4 ret store Sten. Ved Højfoden mod N og V er der Rævegrav. Græsgroet. I Ager. I 63-64 har der været smaa kister med brændte ben.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Uregelmæssig høj, mål ca 3,5x14(Ø-V)x11 m, med stejl side mod N og lille hvælvet top. Mod SV og S ses sten op ad højside i en ret uregelmæssig og usædvanlig måde. Fra grave eller sten i højfyld? Højen ser ikke ud til at være afpløjet/ødelagt i nyere tid. Mod N er rævegrave. Den ligger ca 200 m fra landevej på mindre bakke nær skråning ned mod tidligere Lammefjord. . ** Seværdighedsforklaring ** Høj, langs nordskråning ved tidligere Lammefjord. Bevoksning: 1983: Græs og Løvkrat
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2018
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links