Faktaboks

Kommune
Aabenraa Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
430925
Sted- og lokalitetsnummer
220102-113
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Vildtbaneafmærkning, Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Tvillinghøj", 1,25 x 14 m. Formen nærmest tresidet på grund af afgravning af siderne. I toppen gamle gravninger, i en fordybning her ses en større sten. 2 randsten mod Ø. Et skeldige går over højen i N-S. Græsklædt.

Undersøgelseshistorie

1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Tvillinghøj", 1.25 x 14 m. Formen nærmest tresidet på grund af afgravning af siderne. I toppen gl. gravninger, i en fordybning her ses en større sten. 2 randsten mod øst. Et skeldige går over højen i n-s. Græsklædt.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Tvillinghøj". På toppen er anbragt en elmast. Mod N dyrket mark, højen ellers omgivet af plantage. Ingen nyere skader. Stejlt afgravet mod NNV og NØ. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, hul i top, affladning af top, randbeskadigelser. Bevoksning: Græs, lyng. Omgivelser: Dyrket (ager), plantage. Foto: S/H og F 03.01 fra NNV, 03.02 fra VNV.
1991
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidBov Mark lige udenfor sø-hjørnet af Bommerlund Plantage: Høj, "Tvillinghøj" 1,25 x 14m. Formet nærmest tresidet på grund af afgravning af siderne. I toppen gl. gravninger, i en fordybning her ses en større sten. 2 randsten mod øst. Et skeldige går over højen i n.-s.
1991
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidUdtog af Bov Sogns Sognekrønike, af Pastor Rönnow 1901: Ein hölzerner [Jagdpfahl] stand auf Tvillinghøj, einem grossen Hünengrab auf Baufeld in der Heide.
1991
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Vildtbaneafmærkning

En vildtbane er et samlet jagtområde. Ved middelalderens begyndelse var jagtretten tilsyneladende knyttet til ejendomsretten til jorden, men fra dette tidspunkt blev jagten reguleret med et stadig stigende antal kongelige bestemmelser, bl.a. fredninger. I slutningen af 1700-tallet var jagten på land stort set forbeholdt konge og adel, men med Jagtloven af 1851 ophævedes disse privilegier, og jagtretten knyttedes atter til ejendomsretten. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links