Højen set fra vest
.
egetræ midt i høj
.
Højen set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Tønder Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
390510
Sted- og lokalitetsnummer
210107-34
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Skanse, Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matrikel: V. Gasse, art.nr.105, k.bl.9, parc. 112/10 (2-29). Høj, 1,7 m høj, 23 m i diameter i Ø-V-lig retning. I højområdets østlige del er et område, 8 x 10 m, bortgravet til bunden, men således at det afgrænses af en regelmæssig vold af den østlige højside. Mod N findes en ca. 1 m bred indgang til dette indhegnede område. Højen er iøvrigt vel- holdt. Græsgroet i haveanlæg.

Undersøgelseshistorie

1925
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 3.25 M. høj, Diam c 21 M. Nu staar kun 8-9 M mod Syd med stejl Brink, paa Tomten Betonfundament. Græsgroet i Ager.
1945
Diverse sagsbehandling - Haderslev MuseumKanonstilling indbygget - ikke set.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,70 m høj, 23 m i diameter i Ø-V-lig retning, 14 m i N-S- lig retning. I højområdets østlige del er et område, 8 x 10 m, bortgravet til bunden, men således at det afgrænses af en regelmæssig vold af den østlige højside. Mod N findes en ca. 1 m bred indgang til dette indhegnede område. Højen er iøvrigt velholdt. Græsgroet i haveanlæg.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1960
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Skanse

Skanse, militært befæstningsanlæg, oftest et jordværk. Skansen kan være et enkeltanlæg, fx en kystskanse, som de blev brugt under krigen 1807-14, eller et led i en større feltbefæstning, fx skanserne i Dybbøl 1864. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links