Oversigt - fra SSØ
.

Faktaboks

Kommune
Gribskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
25276
Sted- og lokalitetsnummer
010113-12
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Gravgenstand, Bronzealder (dateret 1100 f.Kr. - 901 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 27 x 3 m. Mod NV og ialt på 3 steder store u-formede ind- hak beklædt med stenfliser; disse indhak tjener som "lune kro- ge". Østsiden noget affladet. Rundt højen en havegang. På top- pen spor af afgravning. Græsklædt med spredte træer. 1938: Indhakket i NV udfyldt af ejeren.

Undersøgelseshistorie

1845
Privat opsamling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1845
Genstand givet til museum - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn Høi har tidligere udgjort en Deel af Møllebakken ved Unnerupgaards Have. herfra har Museetf.d.n.O. modtaget 2 Knive og en Dobbeltknap af Bronze,(11720-11722) fundne i 1845. Bevoksning: 1985: Græs og Løvtræer
1886
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 27 x 23 m. Mod NV og ialt 3 Steder store u-formede Indhak beklædt med Stenfliser, idet man har ønsket at skabe " lune Kroge ". Østsiden noget affladet. Rundt om Højen en Havegang. Paa Toppen Spor af Afgravning. Græsklædt med spredte Træer.
1937
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Anmeldelse fra privat - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 3 m høj og 26 m i diam. Høj med ujævnt rundede sider og top. En sti fører over højen Ø-V. I østsidens sydlige del mangler græstørven i et 3x3 m stort område, hvor enkelte større sten, heraf en mulig randsten stikker frem. I vestsiden findes en dyreforstyrrelse. Bevokset med græs og mange løvtræer (elm og ahorn), som bør fjernes. Beliggende i have bag kostskole. ** Seværdighedsforklaring ** Selve højen er velbevaret, men helt skjult af vegetation. Bevoksning: 1985: Græs og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links