Faktaboks

Kommune
Hørsholm Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
28304
Sted- og lokalitetsnummer
010410-11
Anlæg
Rundhøj, Bronzealder (dateret 1500 f.Kr. - 1301 f.Kr.); Jordfæstegrav, Bronzealder (dateret 1500 f.Kr. - 1301 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Jernalder (dateret 500 f.Kr. - 374 e.Kr.); Højsagn, Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.); Baunehøj, Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Stor, velbevaret, rundhøj, "Peersbakke", diameter 26 - 27 m, højde ca. 3,5 m, med meget stejle sider, toppen affladet; noget ujævn overflade. En sti fører op til toppen fra øst. I vest side ses 5 randsten. Bevokset med græs og delvis med træer.

Undersøgelseshistorie

1884
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPaa Fabrikant Nybølle's Mark, Matrno. 8, ligger i en lille Lund en Høi, "Peersbakken", der er 260' i Omkreds, 9'-10' høi, men den er for flere Aar siden bleven forhøiet med Fyld og derefter noget planeret i Toppen. I den sydøstlige Side sees 5 Randstene og i den modsatte Side 3 uordenlig liggende Randstene. Høien er bevoxet med Træer og Buske. Bevoksning: 1988: Græs og Løvtræer
1884
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1884
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1885
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI forbindelse med udgravningen afkræftes meddelelsen om, at højen skulle være forhøjet i nyere tid. Derimod oplyses det, at den i begyndelsen af 19. årh. har tjent som baunehøj og endvidere er "ilde berygtet for "Troldtøi" og Nisser, og Høitidsaftenerne kunde man see den reist paa 4 røde Pæle og Høifolket havde Gilde paa Høiens Bund. En nærboende Gaardmand følte sig stærkt besværet af Troldene, og det er maaske ham, som for at hævne sig paa sine Uvenner har lagt et Stykke af en Jerngryde ind i Høien, i en Ræve- eller Gravgaas-Grav, som udmundede ovenfor Steenhoben i Høiens østlige Side."
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidStor, velbevaret Rundhøj, "Peersbakke", Diam. 26-27 m, H. ca. 3,5 m, med meget stejle Sider, Toppen affladet, noget ujævn Overflade. En Sti fører op til Toppen fra Ø. I V.-Side ses 5 Randsten. Bevokset med Græs og delvis med Træer.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor3,5 x 26,0 x 26,0 m. Dimensioner iflg. blå kort ikke eftermålt, men rimeligt sandsynlige. Randsten i V-side ikke synlige. Et gammelt, delvist sammenskredet stengærde ved indre rand af afgravning i S-side. Bevokset med gamle, ofte flerstammede bøge på sider i N, Ø og tildels S. En stor trestammet bøg nordligt på topflade. Iøvrigt græsklædt, stedvist noget afslidt. Beliggende i bøgeskovsrest i parcelhuskvarter ud mod asfaltvej. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig. Parkeringsmulighed på P-plads på villavej i S. Bevoksning: 1988: Græs og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Jernalder

Jernalderen afløste bronzealderen. Den har fået sit navn fra de mange lokalt producerede jerngenstande fra denne periode. Fra ældre jernalder findes visse steder i landet de meget store tuegravpladser (brandgrave), men også de almindelige rundhøje var meget udbredt i jernalderen, hvilket bl.a. ses i vikingetidens monumentale kongegrave. Blandt andre synlige fortidsminder er forsvarsvolde, enkelte befæstede landsbyer samt bevarede marksystemer. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links