bunker indvendig set fra vest mod øst
.
bunker set fra sydøst
.
panserkasse set udefra vest
.

Faktaboks

Kommune
Haderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
390960
Sted- og lokalitetsnummer
200210-210
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Beskyttelsesanlæg, Nyere tid (dateret 1914 e.Kr. - 1918 e.Kr.); Militærvæsen, uspec undergruppe, Nyere tid (dateret 1914 e.Kr. - 1918 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 3909:60 Forsvarsanlæg (tysk militæranlæg og Sikringsstilling Nord). Et ca. 18 x 18 m stort område med et anlæg i beton, der er delvist nedgravet i en gravhøj. I højningen ligger et Ø-V-orienteret betonanlæg, hvor sydfacaden og betondækket er frilagt. Bunkeren måler udvendigt 5 x 9,5 m, og sydfacaden er ca. 3 m høj. I sydfacaden er to indgange, som begge fører ind til 2,5 m lange gange, hvorfra der er adgang til et 2,5 x 4 m stort rum, hvor der i væggen er indsat vægkroge. Fra den vestligste gang er der mod vest adgang til observationsrummet 1 x 2 m stort. I vestmuren ses to træforede vægnicher, og tre trin fører op til observationsnichen, hvor lidt af metalrammen fra panserkassen er bevaret. Der er to udsigtsspalter.

Undersøgelseshistorie

1927
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidGanske ødelagt Gravhøj, I dens Midte er anbragt en "Unterstand".
2016
Museal besigtigelse - Haderslev MuseumBesigtigelse af anlæg fra Sikringsstilling Nord for at udarbejde forslag til fredningstekst: Del af forsvarsanlæg (tysk militæranlæg og Sikringsstilling Nord). Intakt øst-vest orienteret anlæg opført i beton og nedgravet i gravhøj, sydfacaden, samt betondæksel er frilagt. Bunkeren måler udvendigt 9,5x5 meter, sydfacaden er ca. 3 m høj og har ru og nubret overflade. I sydfacaden er to 0,7 m brede indgange som begge fører ind til 2,5 m lange gange, hvorfra der er adgang til et 4x2,5 m stort rum med en indvendig ståhøjde på 1,8 m og vægkroge i to lag. Fra den vestligste gang er der mod vest adgang til observationsrummet 1x2 m stort. I vestmuren ses to træforede vægnicher og tre trin fører op til observationsnichen, hvor lidt af metalrammen fra panserkassen er bevaret. Der er to udsigtsspalter. Ifølge Mogens Scott Hansen er anlægget nr. 99, en observationsbunker Anlægget er opmålt af premierløjtnant N. C. Bidstrup i 1922, Afsnit 2, plan 2, type 31.
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links