oversigt, set fra VNV
.
oversigt, set fra NNØ
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
302535
Sted- og lokalitetsnummer
010202-84
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 1701 f.Kr.); Stenbygget grav, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 1701 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,25 x 12 m. Forgravet i overfladen. Græsklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1873
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidNær det sydlige skæl og på en jævn bakkeskråning ned imod fjorden ligger en aflang høj i retningen n-s, 34' l. 21' br. Den er omsat i randen med store stene, af hvilke dog de fleste må antages dækkede af græstørven. På højens mod syd skrånende ende ligger en større fladagtig sten som kunde tænkes at være dæksten til et gravkammer. 6' fra den nordre ende ses i en række tværs over højen toppen af tre stene rage frem Bevoksning: 1989: Græs og Løvkrat
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,25 x 12 m, forgravet i Overfladen. Græsklædt i Ager.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSom beskrevet. Bevokset med tjørnebuske spredt på siderne. Hertil ganske mange brombærranker, der endnu er ganske lave, hvorfor tallet 2 i rubrikken løvkrat endnu er profetisk. Hertil bunddække af højt græs. Beliggende på V-skråning mod Isefjorden og nær strandbredden. Beliggenhed i mikro-planet: På mindre, tresidet areal med spredt buskbevoksning og bunddække af højt græs, indskudt mellem dyrket mark i N og naturfredet, græsklædt strandareal i S. Mål: 1x12x11 m. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig. Parkeringsmulighed på P-plads S for højen. Bevoksning: 1989: Græs og Løvkrat
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenbygget grav

Stenbyggede grave kendes fra alle oldtidens perioder, hvor de første blev opført, umiddelbart efter at indbyggerne gik fra at være jægere og samlere til at opdyrke jorden og holde husdyr. Navnlig de ældste stenbyggede grave, stendysserne og jættestuerne, fra yngre stenalder (ca. 4000-1700 f.v.t.) er karakteristiske i landskabet på grund af anvendelsen af tonstunge sten i konstruktionen, men stengravene findes i mange forskellige typer og variationer. Stenbyggede grave var også et udbredt fænomen i bronzealderen og jernalderen (ca. 1700 f.v.t.-1050 e.v.t.). Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links