Oversigtsfoto
.
Oversigtsfoto
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
3208202
Sted- og lokalitetsnummer
170601-345
Anlæg
Runesten, Vikingetid (dateret 900 e.Kr. - 1020 e.Kr.)

Original fredningstekst

Egtved-sten. Runesten af granit. Stenen er 80 cm høj, 55 cm bred og 43 cm tyk. Stenen er et fragment, så måleangivelserne svarer ikke til stenens oprindelige mål. Indskriften er placeret på stenens ene bredside. Indskriften lyder i oversættelse: ” ... Fáinn ("den malede"), (som) døde i Svia(?). Ristede ... broder til minde om broder. Denne sten…”.Indskriften lader sig ikke med sikkerhed rekonstruere. Stenen står i Egtved kirkes våbenhus.

Undersøgelseshistorie

2015
Registreringsprojekt/runesten - KulturstyrelsenEgtved-sten. Runesten af granit. Stenen er 80 cm. høj, 55 cm. bred og 43 cm. tyk. Stenen er et fragment, så måleangivelserne svarer ikke til stenens oprindelige mål. Indskriften er placeret på stenens ene bredside. Indskriften lyder i oversættelse: ” ... Fáinn ("den malede"), (som) døde i Svia(?). Ristede ... broder til minde om broder. Denne sten…”. Indskriften lader sig ikke med sikkerhed rekonstruere. Runesten genanvendt i kirkegårdsdige. Murermester Anders Nielsen fra Starup opdagede stenen, som sad i det sydlige kirkegårdsdige. Fundår:1863. Stenen står i Egtved kirkes våbenhus. Datering: 900-1020.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Runesten

Runesten er sten med indhuggede runer. Runesten er kendt i hele det nordiske område og hovedsagelig stammende fra vikingetiden. Runesten var oftest sat som minde over afdøde og holdt i et ordknapt sprog. Der findes mere end 3000 i Sverige, i Norge næsten 70, og i Danmark inkl. Skånelandene og Slesvig ca. 220. Læs videre her.

Runer

Vikingetid

Vikingetiden er en speciel skandinavisk betegnelse for den yngste del af jernalderen. Perioden er navnlig kendt pga. de skandinaver, der drog på plyndrings- og erobringstogter forskellige steder både inden og uden for det europæiske område. I slutningen af vikingetiden skete der en konsolidering af magten, hvilket bl.a. gav sig udslag i opbygningen af store fyrsteanlæg som Jelling og Gl. Lejre, anlæggelsen af flere forsvarsanlæg og dannelsen af en egentlig, samlende kongemagt i det danske område. Blandt de typiske synlige fortidsminder er rundhøje, skibssætninger, forsvarsanlæg, såsom de karakteristiske ringborge, samt runesten med tidens typiske runeindskrifter. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links