Oversigtsfoto
.

Faktaboks

Kommune
Vesthimmerlands Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
150948
Sted- og lokalitetsnummer
120204-302
Anlæg
Runesten, Vikingetid (dateret 970 e.Kr. - 1020 e.Kr.)

Original fredningstekst

Runesten af granit. Stenen er 180 cm høj, 72 cm bred og 40 cm tyk. Stenen er ornamenteret med en skibsristning som måler 42 cm fra stævn til stævn. I oversættelse lyder stenens indskrift: ” Toste og Asbjørn rejste denne sten efter Tue, (deres) bror/(...)”. Indskriften er placeret på stenens ene bredside. Overfladen er præget af forvitring, hvilket vanskeliggør læsningen, og gennem skibsristningen løber der en dyb revne. Opbevares i kirkens våbenhus.

Undersøgelseshistorie

2015
Registreringsprojekt/runesten - KulturstyrelsenFarsø-sten. Runesten af granit. Stenen er 180 cm. høj, 72 cm. bred og 40 cm. tyk. Stenen er ornamenteret med en skibsristning som måler 42 cm fra stævn til stævn. I oversættelse lyder stenens indskrift: ” Toste og Asbjørn rejste denne sten efter Tue, (deres) bror/(...)”. Indskriften er placeret på stenens ene bredside. Konturorden begyndende i nederste højre hjørne. Sidste del af indskriften løber i et indskriftbånd i midten nedefra og op, med en fortsættelse uden for rammen med en ny rammestreg. Overfladen er præget af forvitring, hvilket vanskeliggør læsningen, og gennem skibsristningen løber der en dyb revne. Læseretningen i den delvis ødelagte tilføjelse er usikker på grund af bruddet. Datering: 970-1020 / yngre vikingetid. Runesten genanvendt som tærskelsten. Stenen blev fundet i 1955 under våbenhusets flisegulv i forbindelse med restaureringsarbejder. Stenen havde ligget som tærskelsten foran norddøren. Det øverste højre stykke af stenen var slået af ved opdagelsen, men et lille fragment af stenen med enkelte runer blev snart efter fundet i nærheden. Opbevares i kirkens våbenhus.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Runesten

Runesten er sten med indhuggede runer. Runesten er kendt i hele det nordiske område og hovedsagelig stammende fra vikingetiden. Runesten var oftest sat som minde over afdøde og holdt i et ordknapt sprog. Der findes mere end 3000 i Sverige, i Norge næsten 70, og i Danmark inkl. Skånelandene og Slesvig ca. 220. Læs videre her.

Runer

Vikingetid

Vikingetiden er en speciel skandinavisk betegnelse for den yngste del af jernalderen. Perioden er navnlig kendt pga. de skandinaver, der drog på plyndrings- og erobringstogter forskellige steder både inden og uden for det europæiske område. I slutningen af vikingetiden skete der en konsolidering af magten, hvilket bl.a. gav sig udslag i opbygningen af store fyrsteanlæg som Jelling og Gl. Lejre, anlæggelsen af flere forsvarsanlæg og dannelsen af en egentlig, samlende kongemagt i det danske område. Blandt de typiske synlige fortidsminder er rundhøje, skibssætninger, forsvarsanlæg, såsom de karakteristiske ringborge, samt runesten med tidens typiske runeindskrifter. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links