Hammel-sten 1
.

Faktaboks

Kommune
Favrskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
231250
Sted- og lokalitetsnummer
160104-46
Anlæg
Runesten, Jernalder (dateret 700 e.Kr. - 900 e.Kr.)

Original fredningstekst

Hammel-sten 1. Runesten af granit. Stenen er 71 cm høj og 37 cm bred. Stenen er et fragment, så den oprindelige størrelse kan ikke angives. Stenen er tilhugget som kvader, derfor mangler sidste del af indskriften. Indskriftens placering kan derfor heller ikke afgøres. Indskriften læses fra venstre mod højre og lyder oversat: ”Ulfs sten”. Runestenen er indmuret i kirkemuren i skibets sydlige mur som femte sokkelsten regnet fra den nu tilmurede søndre indgang.

Undersøgelseshistorie

2015
Registreringsprojekt/runesten - KulturstyrelsenHammel-sten 1. Runesten af granit. Stenen er 71 cm. høj og 37 cm. bred. Stenen er et fragment, så den oprindelige størrelse kan ikke angives. Stenen er tilhugget som kvader, derfor mangler sidste del af indskriften. Indskriftens placering kan derfor heller ikke afgøres. Indskriften læses fra venstre mod højre og lyder oversat: ”Ulfs sten”. Runestenen er indmuret i kirkemuren. Stenen opdagedes i Hammel kirke i skibets sydlige mur som femte sokkelsten regnet fra den nu tilmurede søndre indgang. Fundår 1863. Datering: 700-900 / Yngre germansk jernalder el. vikingetid. Stenen regnes pga. rejserformlen "N.N.s sten" for at tilhøre den ældre vikingetid, men da stenen er et fragment, kan det ikke afvises, at den kan være yngre.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Runesten

Runesten er sten med indhuggede runer. Runesten er kendt i hele det nordiske område og hovedsagelig stammende fra vikingetiden. Runesten var oftest sat som minde over afdøde og holdt i et ordknapt sprog. Der findes mere end 3000 i Sverige, i Norge næsten 70, og i Danmark inkl. Skånelandene og Slesvig ca. 220. Læs videre her.

Runer

Jernalder

Jernalderen afløste bronzealderen. Den har fået sit navn fra de mange lokalt producerede jerngenstande fra denne periode. Fra ældre jernalder findes visse steder i landet de meget store tuegravpladser (brandgrave), men også de almindelige rundhøje var meget udbredt i jernalderen, hvilket bl.a. ses i vikingetidens monumentale kongegrave. Blandt andre synlige fortidsminder er forsvarsvolde, enkelte befæstede landsbyer samt bevarede marksystemer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links