Sønder Vinge sten 2 (ældre foto)
.

Faktaboks

Kommune
Favrskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
211236
Sted- og lokalitetsnummer
130712-39
Anlæg
Runesten, Vikingetid (dateret 970 e.Kr. - 1020 e.Kr.)

Original fredningstekst

Sønder Vinge-sten 2. Alternativ titel Sønder Vinge-stenen. Runesten af granit. Stenen er 180 cm høj, 132 cm bred og 35 cm tyk. Overfladen er visse steder noget korroderet. Indskriften er placeret på stenens ene bredside. Indskriften lyder i oversættelse: ” Øde/Gude Bryde rejste rejste denne sten efter Urøke og Kade, sine to brødre. En pervers mand(?) og en 'sejdræte' vorde den mand, som øder dette minde”. Står i Sønder Vinge kirkes våbenhus.

Undersøgelseshistorie

2015
Registreringsprojekt/runesten - KulturstyrelsenSønder Vinge-sten 2. Alternativ titel Sønder Vinge-stenen. Runesten af granit. Stenen er 180 cm. høj, 132 cm. bred og 35 cm. tyk. Bevaringstilstanden er god, men overfladen er visse steder noget korroderet, så læsningen vanskeliggøres. Indskriften er placeret på stenens ene bredside. Indskriften begynder for neden midt på stenen og de syv parallelle linjer læses bustrofedon i rækkefølgen 7,6,5,1,2,3,4. Først læses ud fra midten mod højre så tilbage til venstre for midtens tekstbånd og ud mod venstre. Indskriften lyder i oversættelse: ” Øde/Gude Bryde rejste rejste denne sten efter Urøke og Kade, sine to brødre. En pervers mand(?) og en 'sejd-ræte' vorde den mand, som øder dette minde”. De 2 første ord i indskriften er højst sandsynligt et navn og et tilnavn. Læsningen og tolkningen af indskriften er meget omdiskuteret på grund af tekstlakunerne. Runesten genanvendt som bygningssten. Stenen opdagedes af provst Taaffe som hjørne- og grundsten til Sønder Vinge kirke, hvor den lå, så en del af runerne var synlige. Fundår 1866. Står i dag i Sønder Vinge kirkes våbenhus. Datering: 970-1020 / Yngre vikingetid.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Runesten

Runesten er sten med indhuggede runer. Runesten er kendt i hele det nordiske område og hovedsagelig stammende fra vikingetiden. Runesten var oftest sat som minde over afdøde og holdt i et ordknapt sprog. Der findes mere end 3000 i Sverige, i Norge næsten 70, og i Danmark inkl. Skånelandene og Slesvig ca. 220. Læs videre her.

Runer

Vikingetid

Vikingetiden er en speciel skandinavisk betegnelse for den yngste del af jernalderen. Perioden er navnlig kendt pga. de skandinaver, der drog på plyndrings- og erobringstogter forskellige steder både inden og uden for det europæiske område. I slutningen af vikingetiden skete der en konsolidering af magten, hvilket bl.a. gav sig udslag i opbygningen af store fyrsteanlæg som Jelling og Gl. Lejre, anlæggelsen af flere forsvarsanlæg og dannelsen af en egentlig, samlende kongemagt i det danske område. Blandt de typiske synlige fortidsminder er rundhøje, skibssætninger, forsvarsanlæg, såsom de karakteristiske ringborge, samt runesten med tidens typiske runeindskrifter. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links