Sjørring-sten (ældre foto)
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
120310
Sted- og lokalitetsnummer
110313-145
Anlæg
Runesten, Vikingetid (dateret 970 e.Kr. - 1020 e.Kr.)

Original fredningstekst

Sjørring-sten. Alternativ titel: Sjørind-stenen. Runesten af granit. Stenen er 63 cm høj (målt over fundamentet), 45 cm bred og 40 cm tyk. Indskriften er placeret på stenens bredside og på toppen af stenen. Indskriften lyder i oversættelse: ” Åse satte denne sten efter Omunde, sin mand, som var Finulvs hirdmand”. Stenen blev oprindeligt fundet ved Sjørring Kirkegaard, men opbevares i Vang Kirkes våbenhus.

Undersøgelseshistorie

2015
Registreringsprojekt/runesten - KulturstyrelsenSjørring-sten. Alternativ titel: Sjørind-stenen. Runesten af granit. Stenen er 63 cm. høj (målt over fundamentet), 45 cm. bred og 40 cm. tyk. Indskriften er placeret på stenens bredside og på toppen af stenen. Indskriften begynder yderst til venstre i det ydre tekstbånd, fortsætter i det indre og ender på stenens top. Indskriften lyder i oversættelse: ” Åse satte denne sten efter Omunde, sin mand, som var Finulvs hirdmand”. Første gang stenen omtales ligger den nedenfor Sjørring kirkegård (fundsted afsat: 110305-250), den forsvinder, men genfindes som grundsten under et hus i 1841. Præsten i Vang køber den og lader den opstille i Vang kirkes våbenhus, hvor den fortsat opbevares. Datering: 970-1020 / Yngre vikingetid.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Runesten

Runesten er sten med indhuggede runer. Runesten er kendt i hele det nordiske område og hovedsagelig stammende fra vikingetiden. Runesten var oftest sat som minde over afdøde og holdt i et ordknapt sprog. Der findes mere end 3000 i Sverige, i Norge næsten 70, og i Danmark inkl. Skånelandene og Slesvig ca. 220. Læs videre her.

Runer

Vikingetid

Vikingetiden er en speciel skandinavisk betegnelse for den yngste del af jernalderen. Perioden er navnlig kendt pga. de skandinaver, der drog på plyndrings- og erobringstogter forskellige steder både inden og uden for det europæiske område. I slutningen af vikingetiden skete der en konsolidering af magten, hvilket bl.a. gav sig udslag i opbygningen af store fyrsteanlæg som Jelling og Gl. Lejre, anlæggelsen af flere forsvarsanlæg og dannelsen af en egentlig, samlende kongemagt i det danske område. Blandt de typiske synlige fortidsminder er rundhøje, skibssætninger, forsvarsanlæg, såsom de karakteristiske ringborge, samt runesten med tidens typiske runeindskrifter. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links