Skilt ved Svenstrupstenen
.
Oversigt set fra V
.
Oversigt set frs S
.

Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
1813172
Sted- og lokalitetsnummer
140711-150
Anlæg
Runesten, Vikingetid (dateret 750 e.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Svenstrupstenen. Runesten af lysegrå-rødlig granit. Højde over jorden 157 cm, bredde ved foden ca. 100 cm, bredde ved toppen ca. 83 cm og tykkelse på midten ca. 25 cm. På den mod vejen vendende side ses en runeindskrift i slynget bånd. Stenen står ved indkørslen til Kjellerup hovedgård i vestre side af vejen Randers- Mariager. Ovennævnte mindesmærke må ikke fjernes, ændres, flyttes eller beskadiges på nogen måde ved behugning, bemaling eller behandlig med ætsende materialer eller på nogen anden måde forstyrres.

Undersøgelseshistorie

1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorRunesten som beskrevet. Et Adgang Forbudt-skilt, opstillet ved broens østlige landing til højre for vejbanen, står 2½ m fra runestenen. Burde vel kunne flyttes til broens sydside. ** Seværdighedsforklaring ** Ganske smuk runesten i smukke omgivelser.
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterRunesten
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Runesten

Runesten er sten med indhuggede runer. Runesten er kendt i hele det nordiske område og hovedsagelig stammende fra vikingetiden. Runesten var oftest sat som minde over afdøde og holdt i et ordknapt sprog. Der findes mere end 3000 i Sverige, i Norge næsten 70, og i Danmark inkl. Skånelandene og Slesvig ca. 220. Læs videre her.

Runer

Vikingetid

Vikingetiden er en speciel skandinavisk betegnelse for den yngste del af jernalderen. Perioden er navnlig kendt pga. de skandinaver, der drog på plyndrings- og erobringstogter forskellige steder både inden og uden for det europæiske område. I slutningen af vikingetiden skete der en konsolidering af magten, hvilket bl.a. gav sig udslag i opbygningen af store fyrsteanlæg som Jelling og Gl. Lejre, anlæggelsen af flere forsvarsanlæg og dannelsen af en egentlig, samlende kongemagt i det danske område. Blandt de typiske synlige fortidsminder er rundhøje, skibssætninger, forsvarsanlæg, såsom de karakteristiske ringborge, samt runesten med tidens typiske runeindskrifter. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links