Et kig ind til et af de karakteristiske huse fra Sønderho. Indgangen er forsynet med et arkengaf over døren; stik over døren og vinduerne er i farverne sort, hvid og grøn, der symboliserer sorg, glæde og håb.
.

Sønderho har bevaret sin åbne og grønne landsbykarakter, hvis næsten intakte struktur består af et labyrintisk system af veje og stier, som binder byens bygninger og rum sammen og skaber adgang til havet.

Sønderho Kro er fra 1722, hvor man ser påvirkningen fra frisisk byggeskik med indvendige, bærende stolper, forsænket ildsted og gavlkvist over facaden. Husene fra perioden 1770‑1860 er karakteriseret ved hele bræddegavle, stråtage med kvist – enten som arkengaf eller trekantfronton. De karakteristiske vinduesstik i farverne sort, hvid og grøn er en tradition, som også kendes på Sild og Rømø, mens farverne peger mod Holland. Den frisiske og maritime kultur ses også i indretningen af husene med bl.a. hollandske fliser.

I anden halvdel af 1800-tallet blev længeformede huse opført med strå-, vingetegl- eller skifertage. Typisk var de udstyret med arkengaf, buet eller med gavltrekant, eller med afvalmede gavle. Fra 1870’erne opførtes nogle få huse med forskellige former for gavlkamme, »hollandske gavle«, og tegltag. Inspirationen kom fra danske byer og fra udlandet, og et eksempel er den forhenværende Kromanns Fabrik, i dag kunstmuseum. Som i Nordby blev der også her opført større kaptajnsvillaer.

Videre læsning

Læs mere om Sønderho

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om By- og landskabsarkitektur