Dyrsten 39
.
Dyrsten 38
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
5234236
Sted- og lokalitetsnummer
060305-64
Anlæg
Sagnsten, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 5234:236 Sagnsten, Dyrsten. Stenen er en 7 x 5 m stor og 2,5 m høj, rødlig gnejs/granitblok. Den har et fremspring på nordsiden, som danner en naturlig trappe. Folketro og sagn: ”Hjorte fra Almindingen kom ofte og dansede på en stor klippe der” (1861). Og: ”Er kastet af en trold efter Vestermarie Kirke”. Stenen ligger ved indkørslen til gården Dyrstensholm, 25 m fra bygningerne.

Undersøgelseshistorie

1876
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidVed et Hus, som kaldes Dyrstensholm ligger en ualmindelig stor Granitblok, som kaldes Dyrsten. Der er forøvrigt intet mærkeligt ved den.
2012
Museal besigtigelse - Kroppedal Museum, Arkæologi"Dyrsten" er en istransporteret rødlig gnejs/granitblok. Af størrelse hhv. 7 x 5 x 2,5 m lang, bred og høj. På nordsiden danner et fremspring på stenen en art naturlig trappe, der gør det muligt at komme op på stenen. Dele af stenens overflade forvitrer og skaller af i små og store flager. Dyrsten ligger på en grønning umiddelbart ved indkørslen til gården Dyrstensholm, blot 25 m fra bygningerne. Gården har navn efter stenen, "Hjorte fra Almindingen kom ofte og dansede på en stor klippe der" (1861). Sagn: Er kastet af en trold efter Vestermarie Kirke.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kulturstyrelsen

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links