Oversigtsbillede - stenen set fra Ø
.
Oversigtsbillede - stenen set fra NV
.
Oversigtsbillede - stenen set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
330749
Sted- og lokalitetsnummer
190102-173
Anlæg
Sagnsten, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Sagnsten -Hamborggårdstenen-. Stor vandreblok af porfyrisk granit samt to mindre sten af samme bjergart. Den store blok måler ca. 4,5 x 4,5 m og er ca. 3 m høj. Formen er uregelmæssig med mange afsprængninger i top og sider samt sprækker. Nord herfor er en mindre sten, 1,8 x 1 m stor og 1,3 m høj. Stenen har en skarp, lodret, afsprængt side ind mod den stor blok. Syd for den store blok ligger en firkantet sten, 1,8 x 1,4 m stor og ca. 1 m høj med vandret, ujævn top og stejle sider. Sagn: Stenen står på en jernslæde. En konge havde i gamle dage slæbt den fra Vesterhavet for at bruge den til en mindesten, men han nåede ikke at få den til sit bestemmelsessted, fordi der blev krig i landet. Der ligger en jernslæde under den store sten på Lille Hamborgs Mark. Selv de allerældste folk i Bække Sogn kalder stenen Harald Blåtands sten og fortæller, at den står på en jernslæde, som Harald Blåtand efterlod sammen med stenen, da han hørte om oprøret imod sig. Ifølge Saxo var Harald Blåtand engang i færd med at slæbe en stor sten fra stranden op til sin mors grav i Jelling, men da kongen i Bække fik at høre, at sønnen Svend Tveskæg havde rejst oprør mod ham, lod han stenen ligger. Nogle svenske stenkløvere gravede i 1860-erne en grav rundt om stenen, så man nu ret fik se, hvor stor den var. De ville have den kløvet, og fik også et par stykker spaltet ud af den, men det viste sig, at den var meget grovkortet og sprød, så den duede ikke til noget, og så fik den lov til at ligge i fred. Stenen ligger i vejkant på et lille græsareal.

Undersøgelseshistorie

2003
Tinglysning - KUAS, Fortidsminder
2005
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidKopi af fredningsdokument incl. beskrivelse og sagn. DKC-registreret d. 19/7 2005.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links