Faktaboks

Kommune
Hjørring Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
03134
Sted- og lokalitetsnummer
100606-63
Anlæg
Sagnsten, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Sagnsten. -Kællingen- eller -Lyrekællingen- måler 3 x 1,6 x 2,2 m. Toppen er spids og højest mod øst, hvorfra topfladen skråner mod vest. Siderne er stejle. Sagn: - Stenen var så høj som en meget stor kvinde, og så var der ligesom hoved på den. Det skal være en kvinde, som engang er blevet til sten. Hun var vist en troldkvinde, som fik skibene til at strande der. Der kom en skipper og strandede. Kvinden sagde, at hun skulle vise vej, men hun ville kun narre ham i hænderne på de andre. Det er det sted, der hedder Tyverenden, fordi de plejede at stjæle fra skibbrudne, men så forstenede skipperen hende. Det var ligesom med Hellig Olav, der sagde til troldkvinden -stat du her med rok og sten og gør du ikke nogen mand mén-. - Stenen er også kaldt -Lyrekællingen-. Børnene blev truet til at være artige: -pas på Lyrekællingen ikke kommer og tager dig med sig-. - Om sommeren er den blevet pyntet med blomsterkranse om halsen. Stenen ligger på stranden.

Undersøgelseshistorie

2004
Tinglysning - KUAS, Fortidsminder
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Sagnstren i vandkant ved stranden syd for Hirtshals.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links