8851 oversigt. Set fra ØNØ.
.
8850 oversigt. Set fra S.
.
8849 oversigt. Set fra V.
.

Faktaboks

Kommune
Vordingborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
40255
Sted- og lokalitetsnummer
050213-191
Anlæg
Sagnsten, Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Sagnsten, 2,7 x 4 m stor og ca. 2 m høj; største længde i nord-syd. Toppen er højest mod nord og skråner derfra nedad i en ca. 45 graders hældning. Stenen har mange sprækker og sænkninger, heriblandt en dyb sprække fra top til fod i syd. Siderne er nærmest lodrette. På sydsiden går en hvid pegmatitgang fra top ned mod stenens fod. Sagn: - Stenen er kastet fra Fyn efter Kjøng Kirke. Den er vanskelig at bestige. - Stenen er kastet mod Kjøng Kirke af en trold på Fanø(?). Han kastede først en sten, der faldt i Næstved Bugt. - Stenen er så høj, at en rytter må rejse sig i stigbøjlen for at nå dens øverste kant med hånden. Stenen ligger i strandeng.

Undersøgelseshistorie

2006
Diverse sagsbehandling - KUAS, FortidsminderSagnsten.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Sagnsten. Stenens dimensioner: 2,7 x 4 m stor og ca. 2 m høj, største længde i nord-syd. Sagn om stenen: - Stenen er kastet fra Fyn efter Kjøng Kirke. Den er vanskelig at bestige. - Stenen er kastet mod Kjøng Kirke af en trold på Fanø(?). Han kastede først en sten, der faldt i Næstved Bugt. - Stenen er så høj, at en rytter må rejse sig i stigbøjlen for at nå dens øverste kant med hånden.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links