Oversigt - fra ØNØ
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Hillerød Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
272928
Sted- og lokalitetsnummer
010108-66
Anlæg
Sagnsten, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Sagnsten Sten af granitisk gnejs, 1,7 m høj og 3,6 m lang, 2,6 m bred; største længde i østnordøst-vestsydvest og største højde mod nord. I syd- siden ses 4 brede, naturlige fordybninger. Ved overførster Brüels gravsted i askeskov syd for en kunstigt nedgravet bæk i stenet terræn. Sagn: - Stenen er kastet efter Nødebo Kirke af Fanden, der stod på Skansebakken ved Hillerød. Han kunne ikke lide klangen af kirkeklokkerne. I stenens sydvestlige hjørne er fire fordybninger efter Fandens fingre. - Stenen er kastet af en heks på Skansebakken imod Nødebo Kirke. Der er mærker efter hans fingre. 6 voksne mennesker skal der til for at spænde over den. - Stenen er slynget af en kæmpe imod Nødebo Kirke. 4 fordybninger ved det sydvestlige hjørne er spor af hans fingre. - Stenen er kastet af en trold fra Norge efter Nødebo Kirke. Stenen kaldes Kirkestenen. - Djævelen på Langbjerg ved Gørløse har kastet stenen efter Nødebo Kirke. Den ligger på en mark i nærheden af kirken.

Undersøgelseshistorie

2002
Museal besigtigelse - FolkemuseetSagnsten, sagnet siger: "Stenen er kastet efter Nødebo kirke af fanden, der stod ved Skansebakken i Hillerød. Han kunne ikke lide kirkeklokkeklangen. I stenens sydvestlige hjørne er fire fordybninger af fandens fingre" (DFS1906/43). Der findes en variant af sagnet, hvor det er en heks, der kaster stenen.
2003
Tinglysning - KUAS, Fortidsminder
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links