Troldstenen 13
.
Troldstenen 12
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
503459
Sted- og lokalitetsnummer
060107-196
Anlæg
Sagnsten, Udateret (dateret 250000 f.Kr. - 2014 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 5034:59 Sagnsten, Troldstenen eller Elverhøj. Stenen er en 10 x 6 m stor og 8 m høj kuppelformet granitblok. Blokken er gennemsat af revner og flere brudstykker. Sagn: Troldene har lavet dybe furer i stenen, da de i stærk fart flygtede fra landet. Stenen ligger i Troldskoven ved Stammershalle. Under blokken er en dyb hule kaldet Jættestuen.

Undersøgelseshistorie

2012
Museal besigtigelse - Kroppedal Museum, ArkæologiSagnsten. Troldstenen. Kaldes også Elverhøj. Stor kuppelformet granitblok i Troldskoven SØ for Stammershalle. Er ca. 10 x 6 m lang og bred og 8 m høj. Blokken er gennemsat af revner og flere brudstykker ses. Ligger på klippegrund og under blokken er en ca. 1 m høj og 4 m dyb hule kaldet Jættestuen. Sagn: Troldene har lavet dybe furer i stenen, da de i stærk fart flygtede fra landet.

Udateret

I visse tilfælde er det ikke umiddelbart muligt at datere et fortidsminde uden at foretage en nærmere undersøgelse. Da beskyttede fortidsminder er fredede – også for arkæologer – er det ikke altid muligt at datere anlægget, før der foretages en videnskabelig undersøgelse. I de tilfælde, hvor fortidsmindets præcise alder er ukendt, eller der er tvivl om dateringen, anvendes betegnelsen udateret. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links