Oversigt set fra syd
.
Oversigt set fra nord
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
11031
Sted- og lokalitetsnummer
110210-112
Anlæg
Sagnsten, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Sagnsten. 200 x 160 cm stor i fladen, frigravet så man ser 80 cm af dens tykkelse. Et stort hjørne af stenens V-lige del er sprængt bort - borehuller ses. Sagnet lyder: Da herremanden til Nystrup skulle rejse til Norge for at gøre handel, gemte han sine guldbeslåede støvler under den store sten. Herremandens søn, Kjeld, var den eneste der fik at vide hvor støvlerne var gemt. Herremanden vendte aldrig tilbage, og da Kjeld blev ældre, forsøgte han at finde stenen og støvlerne. Men mange år var gået, og erindringen om faderens beskrivelse var så upræcis, at han aldrig fandt støvlerne. Støvlerne ligger derfor under stenen den dag i dag, og sagnet siger: -Kjeld skal knøsen hedde, som støvlen skal finde.- Mange har forsøgt at grave ned for at finde støvlerne, men sagnet har talt sandt, for navnet har ikke passet. En stor flok af unge karle fra Nystrupgård på vej hjem fra kroen i Klitmøller, var dog efter sigende meget tæt på at få fat i støvlerne. Ved hjælp af store granrafter fik de løsnet stenen. De så det blinkede af guld, men stenen lukkede sig om støvlerne før de kunne få fat på dem.

Undersøgelseshistorie

2007
Diverse sagsbehandling - KUAS, FortidsminderSagnsten med flere sagn tilknyttet.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Sagnsten, der ligger ved afmærket skovsti. Infotavle. Geo-caching skat gemt ved stenen.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links