Oversigtsfoto set fra Ø
.
Foto, oversigt
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
261075
Sted- og lokalitetsnummer
160606-415
Anlæg
Sagnsten, Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Sagnsten. 2,7 x 1,9 m stor og ca. 1 m høj over markoverfladen; største længde i N-S. Stenen er set i profil nærmest saddelformet med største højde mod nord og laveste mod syd. Overfladen er temmelig glat. Sagn: - Stenen er kastet efter Them Kirke af en kæmpe på Hørbyhøj. Stenen kom ikke langt nok. - Stenen er kastet fra Vrads, og samme kæmpe kastede en anden sten, der faldt lidt øst for denne - Når man bagte rugbrød i gårdens store ovn, vendte stenen sig. Beliggenhed: I skov.

Undersøgelseshistorie

2005
Diverse sagsbehandling - KUAS, FortidsminderSagnsten.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet i 2009. Stenen er beliggende i nyplantet nåleskov op til vej.
2014
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links