Faktaboks

Kommune
Holbæk Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
322324
Sted- og lokalitetsnummer
030710-14
Anlæg
Sagnsten, Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.); Begivenhed, Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Sagnsten, -Firetønderstenen-, -Fire Tønders Sten-. Sten af granit ca. 1,5 m høj og med største længde og bredde på 4,5 og 4 m. Toppen er meget ujævn med afsprængninger og sænk- ninger. Den er højest mod vest, hvorfra den skråner mod øst. Siderne er nærmest lodrette bortset fra mod øst. I bøgeskov. Stenen ligger i en lavning, opstået ved forsøg på fri- gravning af stenen. Sagn: Efter traditionen var stenen før udskiftningen mødested for en årlig sammenkomst, hvor man ordnede vedtægter for det fælles markbrug, og der skulle da drikkes fire tønder øl. En variant fortæller, at det var godsejeren, der trakterede hovbønder- ne med øl og brændevin efter endt arbejde, og der blev da festet på stedet. -Her samledes almuen årlig for at drikke 4 tønder øl i anledning af deres gjørende vedtægter om deres i fællig liggende marker af mang- foldige sogne...Skikken, som afskaffedes ved udskiftningen, har vist været ældgammel-. Stenen angives i Fyns Stifts Adresse - Avis 1806 at have fået sit navn af, at gårdens fordums ejere for omtrent 150 år siden plejede at traktere deres bønder her - 180 gårdmænd - når de var færdige med deres hove- riarbejde, med 4 tønder øl og 2 ankere brændevin, som blev lagt på den øverste sten. Disse tømtes under dans og musik.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn mægtig Rullesten, ved hvilken Bøånderne i gamle Dage samledes og drak Øl og Brændevin forat aftale deres Arbeider i Fællig, den kaldtes ogsaa "Firetønder-Stenen". (Afd.III).
2003
Tinglysning - KUAS, Fortidsminder
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links